Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Avsiktsförklaring för ny tågstation vid Gävle sjukhus

Trafikverket, Gävle kommun och Region Gävleborg tecknade under oktober en avsiktsförklaring gällande en framtida tågstation vid Gävle sjukhus.

Den nya stationen innebär att pendlare och resande med tåg och buss får närmare till sjukhuset, högskolan och kringliggande stadsdelar. En ny station intill Gävle sjukhus kommer också att öka tillgängligheten för patienter och anhöriga men också för alla som jobbar vid sjukhuset. Förutom stadsbussarna i Gävle kommer stationen att kunna trafikeras av X-trafiks fjärrbussar och tåg, Tåg i Bergslagen, UL och SJ.

I avsiktsförklaringen beskrivs vad parterna behöver göra för att en tågstation ska kunna stå klar någon gång mellan 2031-2032.

Avsiktsförklaringen lyfter fram flera viktiga åtgärder:

  • Utformning av plattformar och plattformsförbindelser. Arbetet med att ta fram ett förslag på hur en stationsanläggning kan se ut pågår.
  • Gång- och cykelbro och/eller vägbro för kollektivtrafik, för att sammanlänka Sätra med Gävle sjukhus.
  • Ett stationsområde (bytesnod) som är integrerad med spår, plattformar och plattformsförbindelser och kommunala vägar och gång- och cykelvägar
  • Mottagningsstationen för elleveranser behöver flyttas för att frigöra mark för de utökade antal spår som planeras.

- Det här är en viktig överenskommelse för det fortsatta arbetet så att alla parters planering effektivt kan tas framåt, säger Catherine Kotake, regional direktör på Trafikverket.