Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kilafors bangård

Röstbo, förlängning av mötesstation och utbyggnad till tre järnvägsspår

Projektet är klart. Vi har byggt ut till tre järnvägsspår samt förlängt Röstbo mötesstation för ökad kapacitet och 750 meter långa tåg.

Nu är alla åtgärder genomförda i anläggningen och kommande veckor 22, 23 och 24 går tågen med nedsatt hastighet på Norra Stambanan.

Trafikverket förlänger befintlig bangård för att långa tåg (upp till 750 meter) ska kunna mötas och klara samtidig infart. Det innebär att ett mötande tåg kan köra in på bangården samtidigt som ett annat tåg lämnar den. Bangården byggs även ut till tre spår med 25 tons axellast, så att fler och tyngre tåg kan mötas samtidigt och att det går snabbare.

Avsikten är att få bort tung godstrafik på Ostkustbanan (sträckan Söderhamn-Gävle) till förmån för tät och snabbgående persontrafik med slutstation söder om Gävle. I fortsättningen kan godstrafiken ledas till Norra Stambanan via Söderhamn-Kilafors-Ockelbo, vidare söderut.

Genomförda tågstopp våren 2021

  • vecka 18, torsdag-fredag
  • vecka 19-20 (ej trafikuppehåll)
  • vecka 21, torsdag-söndag