Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Växten nunneört på Gotland, foto. Foto: Kaj Almqvist.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Gotländsk nunneört byter adress

Den fridlysta nunneörten längs väg 140 på Gotland har fått ny adress. Vi har flyttat växten till andra sidan i och med den kommande byggnationen av den nya gång- och cykelvägen. I augusti grävde vi upp och planterade om knölarna på sin nya plats.

Den gotländska nunneörten förekommer runt Paviken och Stora Karlsö på Gotland och är fridlyst enligt Artskyddsförordningen, som handlar om att bevara vilda växter och djur vid förändring av och påverkan på naturen.

I samband med att vi undersökte området längs väg 140 inför planeringen av den nya gång- och cykelvägen, hittade vi den gotländska nunneörten i vägkanten. Vid undersökningen noterade vi noggrant plantornas placering. Det underlättade arbetet när vi väl skulle flyttade dem.

I augusti lokaliserade vi åter knölarna, grävde upp och flyttade dem till den andra sidan vägen. Där har de nu planterats om på platser med liknande förhållande som på sin ursprungliga växplats. Flytten är godkänd av Länsstyrelsen och det är ett försök att bevara den fridlysta växten.

Nunneörten blommar i april och vi kommer att följa upp hur växten trivs på sin nya plats.

 

Flytt knölar
Flytten av de gotländska knölarna i augusti

Nunneört knölar
Knölarna som grävdes upp och flyttades