Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utsträckt hand med pärlor i handflatan.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Oväntade arkeologiska fynd

Våra arkeologer har hittat ovanliga pärlor, en oval eldslagningssten av riktigt bra kvalitet och brända ben i stensättningarna i sydvästra Söderköping. Fynden daterades till den romerska järnåldern.

Vi visste att det var en bo- och gravplats som skulle undersökas, men ingen visste dess storlek. När arkeologerna började gräva visade det sig att den var mycket större än vad vi kunnat ana.
Eldslagningsstenar är relativt ovanliga fynd i gravar. Stenarna användes förr i tiden för att göra upp eld. På stenens ena flatsida syns ett tydligt slitage efter det verktyg i järn som användes för att framkalla gnistorna.

– Det är en alldeles speciell känsla att vara den förste som får hålla ett sådant föremål i sin hand, efter att det legat i jorden i mer än 1500 år, säger projektledaren Jonas Wikborg vid Societas Archaeologica Upsaliensis (SAU) som genomförde utgrävningen.

Dyrbara pärlor

Pärlorna, som är gjorda av glas, har burits i ett halsband. Det ansågs säkert som dyrbart, eftersom man vid denna tid i Skandinavien ännu inte hade lärt sig att framställa glas. Istället är glaspärlorna ett resultat av kontakter med det mäktiga romarriket, den tidens ekonomiska och militära stormakt.

Sammanlagt undersöktes tolv stora runda stensättningar, och i vissa av dem hittade vi benrester. De gravlagda tros ha bott i närheten. Människorna som bodde här brände kropparna på en plats, och sedan förde de benresterna och askan från de avlidna just hit. Flera människor var begravda i den runda stensättningen på bilden.

Rapport klar slutet av 2019

Alla fynd är nu tagna från platsen och arkeologerna undersöker de vidare. En rapport beräknas vara klar i slutet av 2019.