Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fingrar på tangenter.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Senaste nytt om tidplanen för Förbifart Söderköping

Byggstart för Förbifart Söderköping beräknas ske 2024, med tre års byggtid. Men innan vi fortsätter med mer detaljerad planering behöver vi en fastställd vägplan, vilket bland annat innebär att vi måste hantera hasselsnoken på ett korrekt sätt.

Sedan hösten 2019 har vi bland annat gjort kompletterande inventeringar rörande hasselsnoken i den södra delen av förbifarten. Vi har även gjort kompletterande utredningar kring olika alternativ för trafikplatsen norr om Göta kanal. Detta med hänsyn till att den rödlistade hasselsnoken upptäckts i området vid den tilltänkta trafikplats Slussporten.

– Vi har en dialog med såväl Söderköpings kommun och Länsstyrelsen om snoken och hur vi ska kunna gå vidare, säger Andreas Eklund, projektledare på Trafikverket.

Vår förhoppning är att kunna skicka vägplanen för fastställelse i slutet av 2020 eller i början av 2021. Därefter följer en period där det finns möjlighet att överklaga vägplanen.

– Projektet står dock inte still efter att vi skickat in planen för fastställelse, berättar Andreas Eklund och fortsätter:
– Parallellt upphandlar vi en konsult för att ta fram ett förfrågningsunderlag inför kommande upphandling av entreprenör som ska bygga den nya vägen. Vi utreder också vidare kring akvedukten vi ska bygga under Göta kanal.