Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nya järnvägsbroar underlättar för trafik på Södra stambanan

Enkelspårsbroarna i 3D

Nya järnvägsbroar underlättar för trafik på Södra stambanan

Järnvägsbron för Södra stambanan över E4:an mellan Åby och Norrköping, är gammal och sliten. Därför ersätter vi med två nya moderna broar. Självklart påverkar det här trafiken på E4:an.

För att Sverige ska fortsätta att utvecklas måste järnvägen rustas, moderniseras och byggas ut. När vi bygger ut, knyts landet ihop. Och det blir lättare att pendla, studera och arbeta och ger dessutom möjlighet till fler godstransporter på järnväg.

Nya broar gör det enklare att underhålla på sikt 

Den befintliga järnvägsbron som går över E4:an och som ligger mellan Åby och Norrköping är viktig för både person- och godstrafik på Södra stambanan. Hösten 2020, vecka 44, kopplar vi in två nya järnvägsbroar. Den gamla järnvägsbron rivs  i vecka 46. Arbetet ska vara klart december 2020.

Två järnvägsbroar ger en kvalitetshöjning för de som utnyttjar vår anläggning. Det här eftersom när underhåll eller felavhjälpning ska utföras så behöver vi bara stänga av den ena bron och då kan person- respektive godstrafiken på Södra stambanan fortsätta att gå på ett spår istället för att den, som idag, måste stoppas helt.

ättetorpsbron_översikt_150dpi_v2_750x750px.jpg

Så här påverkas vägtrafiken

Hastigheten i arbetsområdet har sänkts från 110 till 70 km/timmen på en sträcka på 300 meter. Resan kommer att ta längre tid än vanligt. Planera din resa och starta i god tid! 

Mellan vecka 5 och vecka 53 är endast ett körfält öppet för resor norrut och ett körfält för resor söderut. Detta skapar tyvärr långa köer. För att undvika köbildning hänvisar vi dig att välja väg 55 på sträckan Norrköping-Katrineholm.

Det är extra viktigt att extra breda transporter ser över sitt behov av dispens under denna tid. 

Mellan 13 november kl. 22:00 och 16 november kl. 05:00 stänger vi av E4:an. Se nedan.

Uppdaterad och lättillgänglig trafikinformation är en viktig del i en smidig vardag. Här hittar du den senaste trafikinformationen i Östergötlands län.

E4:an stängs av helgen vecka 46 när vi river vi den gamla järnvägsbron

Helgen vecka 46 rivs den gamla bron och under den tiden så kommer ett järnvägsspår vara avstängt på järnvägen mellan Katrineholm- Norrköping (Nyköpingsbanan kommer att vara öppen för trafik)  och det är då som vi stänger E4 helt för vägtrafik. Vägen blir avstängd från Strömsfors ner till Åby.

Trafiken kommer under denna helg att ledas från Nyköping via Björkvik och Katrineholm ner till Norrköping (väg 55/56). Detta sker från fredagen den 13 november kl. 22.00 till måndagen den 16 november kl. 05:00.

karta_avstangd_e4_attetorpsbron_200424_750pxl.png

Frågor och svar om konsekvenser för både väg- respektive järnvägstrafiken inklusive Nyköpingsbanan veckorna 44 och 46

ättetorpsbron_översikt_750x750px.jpg