Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Järnvägplan till fastställelse för Umeå-Dåva

Förra veckan tillstyrkte länsstyrelsen i Västerbotten järnvägsplanen för Norrbotniabanans första delsträcka mellan Umeå och Dåva. Planen är nu inlämnad för fastställelse.

- Denna dryga mil är verkligen en viktig milstolpe i projektet, säger Lars Bergdahl, projektchef. Vi har uppfyllt målet och klarat det här med en väldigt pressad tidplan. Projektledaren Marie Eriksson har tillsammans med sin projektorganisation och leverantören Tyréns jobbat hårt för att få det här klart på utsatt tid.

Marie Eriksson, Lars Bergdahl
Marie Eriksson, projektledare och Lars Bergdahl, projektchef

Norrbotniabanan tuffar nu vidare med järnvägsplaner från Dåva-Skellefteå i tre delprojekt där vi nu arbetar med linjestudier. Dessa kommer att presenteras vid samråd under 2018.

- Vi planerar för att kunna byggstarta Umeå-Dåva under 2018 enligt den politiska inriktning som finns, berättar Lars Bergdahl. Det innebär i första hand förberedande markarbeten. 

Projekt Norrbotniabanan finns med i förslaget till nationell transportplan som nu är på remiss. Till våren tar regeringen beslut om den nya transportplanen och därefter kan projektet starta projekteringen och byggandet av delen Umeå-Skellefteå.