Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Traktor.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Klartecken för byggstart

Regeringen har gett Trafikverket klartecken att förbereda en byggstart av Norrbotniabanan, Dåva-Skellefteå mellan åren 2023-2025.

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen (inom ramen för den nationella trafikslagsövergripande planen för infrastruktur, 2018-2029) att föreslå vilka objekt som bör få byggstart år 1-3 (2020-2022) samt vilka objekt som bör få förberedas för byggstart år 4-6 (2023-2025).

I ett beslut skriver regeringen att de fjorton objekt som Trafikverket föreslagit ska få byggstart år 1-3 är tillräckligt säkra i fråga om nytta, kostnader och genomförande och de får därmed klartecken. De nio objekt, bland annat Norrbotniabanan, som bör få förberedas för byggstart år 4-6 är tillräckligt långt gångna i fråga om förberedelser och därför ska även de få klartecken.

Lars Bergdahl, projektchef 

– Det känns roligt att vi får det här beskedet nu och det innebär att vi kan fortsätta planeringen med inriktning om en byggstart under perioden 2023-2025. Inom projektet jobbar vi för en byggstart 2024 för sträcken Dåva-Skellefteå, säger Lars Bergdahl, projektchef.

2018 togs det första spadtaget för Norrbotniabanan och ett flertal förberedande arbeten har påbörjats för sträckan Umeå-Dåva. I vår/sommar planerar vi för att starta några av de större entreprenaderna på den sträckan.

Regeringsbeslutet (pdf-fil, 1,2 MB)