Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Marinarkeologisk utredning
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Marinarkeologisk utgrävning i Uttersjön

Den sista marinarkeologiska utgrävningen längs Ostlänken i Södermanland avslutas i dagarna. I samband med det bjöd Trafikverket in lokala medier för en något annorlunda pressträff vid Uttersjön norr om Nyköping.

I dagarna avslutas den sista marinarkeologiska utgrävningen längs Ostlänken i Södermanland. I samband med det så bjöd Trafikverket in lokalpress för att visa hur man arbetar med att söka efter marinarkeologiska fynd längs sträckan.

På plats fick lokalpress från Södermanlands Nyheter, SVT och Sveriges radio chansen att möta och ställa frågor till dykarna från Sjöhistoriska museet som strategiskt söker igenom sjön efter fynd.

Patrik som är projektledare för arbetet började med att berätta varför man valt just Uttersjön som en av platserna att söka igenom. Det har enligt Patrik sedan tidigare funnits en verksamhet i form av en gruvdrift vilket gör att platsen är intressant att undersöka. Trafikverket gör dessa marinarkeologiska utgrävningar för att säkerställa om det finns några fornlämningar under vattenytan innan bygget av Ostlänken börjar i området.

De dykare som arbetar med att söka igenom Uttersjön har även varit med vid tidigare marinarkeologiska utgrävningar i samband med Ostlänken, så som Kyrksjön, Trosaån, Nyköpingsån och nu senast Holmsjön. Längs Ostlänken kommer det att ske ytterligare en marinarkeologisk utgrävning i Östergötland.