Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rallarrosor vid järnvägen. Foto: Stina Oh
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Regeringens beslut om tillåtlighet

Regeringen har beslutat att ge tillåtlighet vilket innebär att Ostlänkens lokalisering är prövad enligt Miljöbalkens 17 kap. Beslutet omfattas av 11 villkor kopplat till projektets omgivningspåverkan i planering, genomförande och drift av järnvägen.

Beslutet om tillåtlighet, som kom i början av juni, är en viktig milstolpe för projektets fortsatta planering och genomförande och här har regeringen genom de 11 villkoren ställt krav på hur Trafikverket fortsatt ska arbeta med Ostlänkens sträckning. Det innebär att regeringen pekar på samråd med flera myndigheter och parter vilket för projektet innebär fokus på en fortsatt god dialog och samråd med berörda parter i det arbetet.

Förordad korridor

Korridoren (sträckan) som regeringen gett tillåtlighet för är den korridor Trafikverket förordade i tillåtlighetsansökan för Ostlänken. Det innebär till exempel att Ostlänken till stor del kommer kunna byggas i nära anslutning till E4. För bibana vid Skavsta innebär det att Trafikverket fortsatt arbetar vidare med bibana vid Skavsta med stationen på bibanan (UA1).

Regeringsbeslutet i sin helhet

Regeringsbeslut Tillåtlighetsprövning M2015/03829/Me (20 726 kB, pdf-fil, öppnas i nytt fönster)