Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ostlänkens arkeologiska utgrävningar väcker intresse för ny teknik

Arkeologiska utgrävningar pågår längs hela Ostlänkens tänkta stäckning. Vi använder ny teknik på samtliga områden inom projektet. Under dagens arkeologiska undersökning används den enda georadar som finns i Sverige för att kartlägga fynd i våtmarken.

Just nu pågår undersökningar i Resebro, söder om Norrköping. Området är sedan tidigare känt inom arkeologin och man tror att den väg som gick mellan Linköping och Norrköping under medeltiden gick vid Resebro mosse. Fynd som bronsvärd, pålar och stensättningar har hittats i området. Vägen var den östgötska delen av Eriksgatan. Syftet med Ostlänkens arkeologiska undersökning är att säkra om det finns flera fynd på platsen.

För att skanna av det fem hektar stora området används en metod som kallas georadar. I Ostlänken används metoden framförallt i våtmarker. Metoden är ännu inte fullt utvecklad i Sverige och därför ses Ostlänkens arkeologiska arbete som en del i metodutvecklingen av användningen av georadar i våtmarksmiljö. Georadar är en effektiv metod för att scanna av stora områden. Samtidigt används även metalldetektorer för att hitta metallfynd.

Vid dagens arkeologiska undersökning vid Resebro mosse letar man efter fler bronsfynd och om det även finns andra typer av fynd i den gamla våtmarken. Undersökningen pågår fram till den 2 oktober.