Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilden visar en traktor och en lastbil.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bättre bygglogistik gynnar bygget av Ostlänken

Trafikverket deltar i projektet Störningsfri stad och bidrar med kompetens och statistik för att byggplaneringen kring byggplatser ska kunna förbättras och minska störningar.

– Vi är tacksamma att projektet Störningsfri stad beviljades pengar från Vinnova, då vi kommer att kunna dra nytta av resultatet, säger Anders Lindström, projektledare på Ostlänken därtill kontaktperson mot projektet på Linköpings universitet vars fokusområde är bygglogistik i städer.

Linköpings universitet utvecklar ett system där 3D-modeller av staden kombineras med trafiksimuleringsmodeller som kan beräkna trafikflöden med hjälp av realtidsdata.

Det kommer kunna förbättra planeringen av transporter till och från byggplatserna. Genom att visualisera trafikpåverkan i simuleringsmodeller blir det lättare att få överblick över dels ordinarie trafikbelastning dels byggtransporter. Det gör att det blir lättare att samordna och exempelvis använda olika rutter och på så sätt underlätta framkomligheten genom att inte belasta en sträcka.

Projektet Störningsfri stad är i sin linda, men efter årsskiftet drar det igång med workshops och intervjuer, där också Trafikverket bidrar.

– Våra samarbetskommuner, Norrköpings- och Linköpings kommun, är också med i projektet och det är en bra start för det fortsatta arbetet med Ostlänken, avslutar Anders Lindström.