Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu öppnar Kardonbanan för trafik

Från 1 februari blir det möjligt att köra gods på järnväg direkt från Södra stambanan till Norrköpings Hamn på ett smidigt och hållbart sätt. Trafikstarten på Kardonbanan är en viktig milstolpe för att mer gods ska kunna gå på järnväg och till sjöss.

Kardonbanan är en ny anslutning för godståg, från Södra stambanan vid E4:an, ut till Norrköpings hamn. Den nya elektrifierade järnvägen, det utbyggda vägnätet på Malmölandet och hamnen som växer bidrar till att Norrköping stärker sin position som en av landets främsta logistikstäder.

Kardonbanan bidrar till att godshanteringen från båt till tåg blir mer effektiv och möjliggör en omställning till ett framtida modernt och miljövänligt transportsystem. När mer gods kan gå på järnvägen kan vägnätet avlastas, vilket bidrar till att minska utsläppen från transportsektorn.

Förberedelse för Ostlänken

Byggnationen av Kardonbanan är också ett förberedande arbete för Ostlänkens dragning genom Norrköping. Ostlänken kommer att skära av de nuvarande industrispåren i centrala Norrköping, och den funktionen måste bibehållas. Att godstågen nu kan ta sig via Kardonbanan är en viktig milstolpe för att den nya stambanan ska kunna byggas genom Norrköping.

Återstående arbeten efter trafikstart

När trafiken på Kardonbanan startar den 1 februari är det möjligt för godstågen att ta sig elektrifierat hela vägen in till Norrköpings hamn. Innan projektet är helt klart återstår det lite arbeten. Trafikverket ska bygga den södra anslutningen till Norrköpings hamn och bygga om ett av Norrköpings kommuns befintliga spår. Dessa arbeten kommer att vara klara till sommaren 2021 och möjliggör att godstågen kan ta sig till och från Norrköpings hamn på ett effektivt sätt.

Här hittar du en syntolkad version av filmen om Kardonbanan: https://www.youtube.com/watch?v=xFRbfwyea3I  

Läs mer om Kardonbanan.