Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Bilden visar tre unga människor i en trappa vid en järnväg.

Linköpingsområdet

Ostlänken inom Linköpings kommun sträcker sig från Bäckeby fram till väster om centrala Linköping. Här planerar vi att bygga ny, cirka 21 kilometer lång, stambana.

Var med och påverka Sveriges nya järnväg!

För oss är det viktigt att ha närboende och lokalt näringsliv med oss när vi utreder var en ny järnväg ska gå i Linköping.

Du som bor och arbetar i Linköping är expert på ditt närområde och därför bjuder vi in dig till att hålla dig informerad om hur långt vi har kommit i lokaliseringsutredningen. Vi vill också ha reda på vad du vet och tycker om närområdet idag och vill se. Vad är bra och vad ser du som är mindre bra när en ny stambana planeras. Så gå in i vår interaktiva karta över centrala Linköping för att hålla dig informerad om hur långt vi har kommit i utredningen och lämna gärna synpunkter. Följ anvisningarna i kartan! Det går bra att lämna synpunkter i kartan mellan den 29 mars till 18 april.

Vad kommer du att se?

När du går in i den interaktiva kartan kommer du att upptäcka möjliga korridorer för den nya stambanan sydväst om Linköping. Vi visar även upp en ny version av en tunnel riktad direkt söderut.

Vi vill påminna om att vi på Trafikverket befinner oss i ett tidigt skede av lokaliseringsutredningen och har i uppdrag att utreda alla tekniskt gångbara lösningar för en järnväg inom Linköpings kommun. Succesivt görs ett urval som ska leda fram till ett val av en lösning, som avgör järnvägens sträckning. Förslag på val av korridor där järnvägen ska gå presenterar vi inte förrän våren 2022.

Om du föredrar att lämna synpunkter via mejl eller skriva brev till oss så går det också bra. Kom ihåg att alltid uppge diarienummer TRV 2014/72087 för delen Linköpings tätort och TRV 2014/72088 för delen Bäckeby-Tallboda

Eller använd det här digitala formuläret för att på ett smidigt sätt lämna synpunkter. Dina synpunkter skickas då också till diariet:

Vi på Trafikverket arbetar med två järnvägsplaner: Bäckeby-Tallboda och Linköping. Total järnvägssträcka för Ostlänken genom Linköping är ca 21 kilometer. För varje järnvägsplan finns det ett digitalt synpunktsformulär. Det är till för att du ska kunna lämna synpunkter på ett smidigt sätt. Klicka på den del av Linköping som berör dig, så kommer du vidare till formuläret.

Delen Bäckeby-Tallboda

Delen Linköping

 

Vi finns tillgängliga för frågor

Vi på Trafikverket tycker det är viktigt att vara transparenta och berätta vad vi har kommit fram till så här långt. Har du frågor är du välkommen att ringa oss. Projektledarnas och markförhandlarens kontaktuppgifter finns under den vinröda fliken Kontaktuppgifter på denna sida. Trafikverkets kundservice når du på 0771-921 921.

Stort tack för din medverkan!

Vad händer i arbetet med järnvägsplanen för delen Bäckeby-Tallboda?

Vi gör uppehåll i arbetet med järnvägsplanen för delen Bäckeby-Tallboda med anledning av att lokaliseringsutredningen inom centrala Linköping ännu inte är klar. Det innebär också att Öppet hus för delen Bäckeby-Tallboda blir senarelagt till tidigast i slutet av 2022 eller i början på 2023. Öppet hus är ett tillfälle för oss att informera om järnvägsplanen och vårt arbete även gällande delen Bäckeby-Tallboda, och för närboende och lokalt näringsliv att lämna synpunkter och ställa frågor till oss på plats. 

Anledningen till varför arbetet med järnvägsplanen för Bäckeby-Tallboda berörs av lokaliseringen inom centrala Linköping är att även sträckningen utanför centrala Linköping kan behöva ändras och exempelvis dras närmare E4, beroende på vilken lokalisering som beslutas. Det är inte heller möjligt att samråda om två olika järnvägsplaner inom samma område samtidigt utan i detta fall inväntar järnvägsplanen för Tallboda-Bäckeby arbetet med lokaliseringsutredningen inom centrala Linköping.