Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Röd bakgrund med texten
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Byggstartceremoni i Louise De Geer

Drygt 100 personer från regionens näringsliv, näringslivsdepartementet, kommuner och statliga verk deltog på byggstartceremonin i Louise De Geer konsert och kongress i Norrköping den 13 november. En av talarna var infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Ceremonin inleddes med flera intressanta talare. Förutom infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) talade Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och kommunstyrelsens ordförande i Norrköpings kommun Lars Stjernqvist.

De talade bland annat om infrastrukturutvecklingen i Sverige och projektets samhällsnytta. Om Trafikverkets uppdrag och om projektets betydelse för regionen och hur Kardonbanan är en viktig del i Trafikverkets satsning på järnvägen i Sverige. I och med att Kardonbanan är en viktig förutsättning för byggnation av Ostlänken då vi måste frigöra plats för Ostlänken genom att flytta godshanteringen från dagens centrala läge av staden till Händelö norr om Norrköping. Kardonbanan kommer även att bidra till en ökad persontrafik på den befintliga stambanan då man kan flytta stora delar av godstrafiken från stambanan till Kardonbanan och därmed frigöra utrymme för fler persontåg till Norrköping. Kardonbanan bidrar också till Trafikverkets miljömål genom att öka andelen godståg och minska koldioxidutsläppen som motortrafiken medför.
Norrköpings kommun satsar på stor tillväxt i regionen. Flera tusen nya bostäder planeras och byggnationen sker i takt med att Ostlänken byggs. 


Efter talen fick deltagarna en guidad busstur längs sträckningen av den tilltänkta järnvägen för att göra ett stopp i Norrköpings hamn där en symbolisk rälsläggning ägde rum. Efter guideturen avslutades dagen med lunch på Louise De Geer.

-   Det känns fantastiskt roligt och spännande att vi nu äntligen är i byggskede säger Trafikverkets projektledare för Kardonbanan, Youssef Hassib.