Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilden här visar landskapet med ett öppet fält och grön skog samt klarblå himmel.

Arkeologiska fynd

Under utredningsfasen har det dykt upp betydligt fler fornlämningar än vad vi trodde från början. Arkeologer har hittat fynd som ger oss värdefull information om vår historia och den spännande resan fortsätter.

Enligt våra tidigae beräkningar skulle vi hitta bosättningar runt 20 procent av områdena. Med facit i hand kan vi se att vi har hittat bosättningar i nästan 50 procent av områdena.

Platser och arkeologiska fynd

I mitten av september 2018 gjordes en inledande undersökning av området runt Resebro, norr om Norrköping. Redan då påträffades en yxa i järn som låg i en förhistorisk väg. Yxan är troligen från äldre järnåldern.

Under 2019 genomfördes en stor gravfältsundersökning och i år genomförs en stor undersökning vid Kardonbanan, norr om Norrköping. Här på Malmölandet har arkeologer hittat Ströja - platsen som varit en stormannagård från järnåldern, en vikingatida by och en forntida, viktig handelsplats.

Under hösten 2020 undersöker arkeologer Ostlänkens planerade sträcka från Kolmårdsbranten upp till länsgränsen mot Södermanland.