Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Yxa i järn från järnåldern
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Byggandet av Ostlänken kan ge en ny bild av Sveriges forntida historia

Kulturmiljöspecialisten Magnus Djerfsten ansvarar för Trafikverkets arkeologiska undersökningar. Han tror att fynden kan skriva om Sveriges fornhistoria.

Bild på Magnus Djervsten framför träd.

Ostlänkens 16 mil långa sträcka går genom tre län; Stockholms, Södermanlands och Östergötlands län. Alla tre har varit betydande platser för bland annat handel och bosättningar under sten, järn och bronsåldern och är det än idag. För att bygga järnväg på ställen där det finns fornlämningar krävs tillstånd från länsstyrelsen. Därför pågår omfattande arkeologiska undersökningar av marken innan vi kan bygga den nya järnvägen.

Under utredningsfasen har det dykt upp oerhört fler lämningar än vad vi trodde från början. Vilket är mycket spännande. Vi trodde att vi skulle hitta bosättningar runt 20 % av områdena. Men nu med facit kan vi se att vi har hittat bosättningar i nästan 50 % av områdena vilket gör att vi kommer att behöva i princip varje tillgänglig arkeolog i Sverige för vårt fortsatta arbete. Det kan även hända att vi kommer att behöva ta in utländska arkeologer om dom vi har i Sverige inte räcker till.

I mitten av september 2018 gjordes en inledande undersökning av området runt Resebro norr om Norrköping. Redan då påträffades en yxa i järn som troligen är från äldre järnåldern.

Utgrävningarna som görs längs med Ostlänkens tilltänkta sträckning bidrar till värdefull information om hur det såg ut på flera platser i Sverige under forntiden. I dagsläget arbetar vi med att ta fram olika strategier för hur vi ska få ett så bra resultat som möjligt.

Under hösten och våren fortsätter vi att rapportera om de arkeologiska arbetet här på vår webb.