Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Moa Martinsson, författare och statare i Norrköping under sekelskiftet 1800-1900.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Undersökningar berättar om statarsamhället

Nu pågår analyser av höstens arkeologiska undersökningar. Vi har hittat flera spännande fynd. Bland annat Moa Martinssons barndomshem.

Under november avslutas årets arkeologiska utredningar. När vintern kommer sätter vädret och ljuset stopp för vidare fältjobb. Istället påbörjas inomhusjobb med avrapporteringen av årets insatser ute i fält.
Under året har vi stött på intressanta resultat med lämningar som inte är så vanliga. Ett exempel på det är en lämning som visar sig berätta om hur Norrköping och statarsamhället såg ut för ungefär 150 år sedan.
Norr om Norrköpings resecentrum ligger Marieborgs herrgård i anslutning till stambanan. Ostlänken kommer att få en ny sträckning strax väster om stambanan in mot det nya resecentret och därför har en arkeologisk utredning genomförts där. Utredningen har vi gjort för att ta reda på om det finns några fornlämningar. Vid denna utredning påträffades lämningar från en statarbebyggelse som växte fram i anslutning till herrgården under 1820-talet.

 

Vad var en statare?
Statare var lantarbetare som fick en stor del av sin lön i form av husrum och mat. En statare arbetade i regel på godsen ett år i taget. Statarsystemet kom att kritiseras under början av 1900-talet och avskaffades 1945. I denna statarbebyggelse bodde författaren Moa Martinsson (1890-1964) i början av 1900-talet och hon har sagt att "Marieborg är en av de statargårdar som aldrig går ur mitt minne. En sådan utsugning av statare och en sådan kvarleva av gammalt träl- och feodalvälde har jag inte upplevt på någon annan gård, varken för eller senare".
Moa Martinsson tillhörde en skara författare som kallas Statarskolan, tillsammans med exempelvis Ivar-Lo Johansson och Jan Fridegård, och som skrev om statarnas och lantbruksarbetarnas livsförhållanden.
Vid Trafikverkets utredning identifierades tolv byggnader i området varav en är den som Moa Martinsson bodde i. Undersökningar framöver kommer att kunna ge fler svar om dessa människor, de så kallade obesuttnas, och om deras kulturarv samt under vilka förhållanden de levde.