Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Georadar i Rudbrunnen

Ostlänken kommer att gå öster om Linköping, vid Herrbeta. Här ligger en liten våtmark, som gömmer en smaklig historia. Den historien kommer vi att ta reda på med hjälp av georadar.

Våtmarken vid Herrbeta öster om Linköping var för länge sedan en sjö. Sjön användes till ett speciellt ändamål – att odla läckra karpfiskar. Det har vi lärt oss av en karta från 1870-talet som berättar om området.

På kartan står det nämligen att det ligger en rudbrunn på den här platsen. En rudbrunn är en sjö där man odlar ruda, som är en slags karp.

Bellman och Cajsa Warg tyckte om att äta ruda

Rudan var mycket populär att äta förr i tiden. Den odlades ofta i dammar i städer och vid kloster, så att man enkelt skulle kunna fånga och tillaga den.

Rudan nämns i många kända texter. Till exempel har den svenska diktaren Bellman skrivit om den i en av sina epistlar. Det finns så klart också många recept på hur man tillagar den, bland annat i Cajsa Wargs kokbok från år 1755. Cajsa tyckte att rudan skulle stuvas och serveras med räkstjärtar. Det kanske är något att prova?

Rudorna är borta men skatter finns kvar

I dag finns det förmodligen inga rudor kvar i området. Däremot är vi helt övertygade om att det finns fornlämningar och andra arkeologiska fynd här. Det brukar det göra i sådana här våtmarker.

Vad som ligger gömt ska vi ta reda på med hjälp av georadar. Det är en metod som man förut inte trodde fungerade i våt mark. Men i Ostlänken har vi lyckats få goda resultat på sådana platser.

Läs gärna mer om hur vi har lyckats med det i artikeln https://www.trafikverket.se/nara-dig/projekt-i-flera-lan/Ostlanken/kulturmiljo/arkeologi2/201810/medeltida-vag-funnen-med-lagfrekvensradar/