Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

PET-flaska eller pansarprojektil?

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Rena sprängstoffet

Gravar med offergåvor, rester av vägar och hjul från plogar som dragits av oxar är vanligt att hitta vid arkeologiska undersökningar längs med den planerade Ostlänken. Explosiva fynd däremot är desto ovanligare.

Fyndet i Eggeby i Norrköpings kommun har visat sig vara en 57 mm pansarprojektil, en solid ”metallklump” tillhörande ett äldre vapensystem som daterats till andra världskriget eller strax efter. Den bedöms som ofarlig.

Polisens teori är att någon har tagit med den hem i samband med lumpen eller dylikt. Sedan efter några år har man tröttnat på att ha den hemma. Vanligtvis slängs de i ett buskage eller som i det här fallet i botten av en brunn som fyllts igen. Enligt polisens uppgift innehöll pansarprojektilen inget explosivt ämne och det är ganska vanligt att sådana hittas.

Projektledare Katarina Skeppstedt är ansvarig för vår arkeologiska utgrävning längs hela Ostlänken. Hon säger:

- Vi har sökt av ytan sedan tidigare med metalldetektor och inget liknande fynd har då gjorts. Polisen säger att vi gjort rätt som ringt in och meddelat dem. Vår utgrävning fortsätter samtidigt som vi iakttar försiktighet.