Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Bilden visar en liten vattenkälla i skogen.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Om en magisk källa och vad lite tur på fickan kan göra

Passerar du Titte vitte källa som ligger nära Norsholm i jul? Se då till att ha ett mynt på fickan. Där vi planerar att bygga Ostlänken behöver landskapets kulturmiljövärden undersökas och då kan man bland annat träffa på en så här spännande plats.

Nu i juletider så önskar vi kanske oss lite var och en några julklappar. Men förr så önskade sig man inte bara presenter utan en önskan kanske även var för lycka och välgång på färden när man reste.

Mitt mellan Norrköping och Linköping går den gamla landsvägen genom skogen nära Norsholm, och passerar en källa med det fantasieggande namnet Titte vitte källa. Landsvägen har troligen medeltida anor, eftersom den gick till en nu övergiven by strax väster om källan och som hette Fjettersund.

Titte VItte källa - för webben 750x500.png

Kartan här visar vandringsleden.

Byn är känd sedan 1200-talet, men försvinner på 1500-talet. Vägen överges som landsväg mellan 1673 och 1699 och blir en mer lokal väg mellan gårdar och byar. Att källan är gammal kan man nog anta eftersom den är gräns mellan socknarna Kimstad och Skärkind. Sockenbildningen i Östergötland brukar tidsättas till 1100- och 1200-talen. Källan är även gräns för byarna och gårdarna Stymla, Fristad och Norsholm, alla kända från medeltiden.

Vid Titte vitte källa offrade man mynt för välgång på färden när man passerade, kanske för att slippa bli överfallen av rövare när man tog sig längre norrut genom Lövstad storskog.

Titte-vitte-4_750x450px.jpg

Men var kommer då namnet Titte vitte från? Vitte är ett gammalt ord för mynt och kommer från lågtyskans Witte som betyder just mynt. Du kanske har hört det gamla ordspråket ”inte ett vitten” som ju betyder ungefär ”inte ett öre”.

Men Titte då? Där blir det knepigare. Kan det ha att göra med att titta? Eller kommer det av det dialektala Titte-väg som betyder allé-väg? Men det uttrycket kommer främst från Skåne. Eller har det en påverkan från danskan där det kan betyda en förunderlig eller fantastisk syn? Kan namnet ha uppkommit då danskarna passerade i december 1567 med härföraren Daniel Rantzau i spetsen för att bränna Norrköping och de då, kanske riktigt törstiga, fick se denna källa med klart vatten och kände att det var en fantastisk syn? Man kan bara spekulera… Och man kan bara spekulera varför byn Fjettersund försvinner på 1500-talet. Brände danskarna den vid krigståget 1567 och för att aldrig byggas upp igen?

Där Ostlänken passerar finns många spännande historier att ta reda på mer om. Vi vill dela med oss av fler upplevelser och historier som arkeologerna hittar längs med den planerade stambanan. Vi är själva fascinerade av det vi får reda på. Hoppas att du också blir det. Följ oss på webben och på facebook under 2021!

God Jul!

Arkeologiprojektet i Ostlänken