Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Bilden visar ett metallbeslag format som ett hjärta. Beslaget är från vikingatiden.

Hjärtformat beslag av metall

På Alla hjärtans dag delar vi med oss av ett underbart fynd. Se här vad arkeologerna har hittat i undersökningen i Ströja! Ett metallbeslag format som ett hjärta.

Ursprunget till metallbeslagen är främst någonstans i främre Orienten (alltså området i sydvästra Asien och nordöstra Afrika, som var beläget i anslutning till medelhavsområdet), men de kan också ha tillverkats och imiterats i det som i dag är Ryssland och möjligen även på Gotland.

Metallbeslagen är i regel prydda med växtornamentik. Både där de kommer ifrån och i Sverige har de suttit på bälten, väskor och i enstaka fall på hästutrustning. De beslag som påträffas i främre Orienten tolkar man som främst tillhöra krigare. I Sverige hittas de främst på Gotland och utmed ostkusten.

De äldsta svenska fynden tror man är från Birka i Mälaren där de dyker upp under 800-talet medan de på Gotland antas vara lite yngre, kanske 900 – 1000-tal. Dateringen på det här hjärtat är svår att avgöra i dagsläget, men är från vikingatiden, så 800 – 1000-tal. Hjärtat kan ha suttit på till exempel en väska som tillhört en besökare på marknadsplatsen, eller kanske en krigare. Det här visar på den omfattande kontakten som människorna vid Ströja haft under sin storhetsperiod under vendeltid och vikingatid (500-tal till 1000-tal).

Ströja - Hjärtbeslag 500 x 500_2.png

Nyfiken på Ströja? Läs mer om Ströja, norr om Norrköping - platsen för en stormannagård  från järnåldern, en vikingatida by, och en handelsplats som samlat människor från ett stort område.