Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tåg vid spårväxel

Om projektet

Idag har vi cirka 600 styrenheter i drift i Sverige. En styrenhet reglerar effekten (värmen) i spårväxeln med hjälp av två rälstemperaturgivare, utegivare, snödetektor och ett eller flera så kallade styrdon.

En växelvärmeanläggning består av ett så kallat Masterskåp och ett eller flera kopplade slavskåp. Styrutrustningen i sin tur består av en styrenhet, en så kallad Webmaster eller WebmasterPro. Till dessa styrenheter ansluter vi givare som känner av lufttemperatur, rälstemperatur, snö och effektstyrande styrdon.

Givarna är monterade i direkt anslutning till spårväxlarna, vilket gör att vi får rätt lokal information för regleringen av de värmeelement som finns installerade i spårväxeln. I styrenheten är en så kallad börtemperatur inställd som rälsen ska hålla under drift. Den information som styrenheten får från givare, snödetektor och inställd börtemperatur styr sedan effekten, värmen, ut till värmeelementen. När ombyggnaden är klar kommer antalet styrenheter att öka från dagens 600 till cirka 2000.