Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Plattform, resenärer, tåg

Bakgrund om projektet stationer för alla

Enligt regeringens och EU:s riktlinjer ska kollektivtrafiken anpassas för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.

Ge möjlighet till självständigt resande

Riksdagens och regeringens mål är att all kollektivtrafik ska anpassas för personer med funktionsnedsättning. Där vilar ett stort ansvar på Trafikverket som infrastrukturförvaltare. Offentliga platser ska utformas för så många som möjligt och stationer längs med järnvägen ska ge möjlighet till ett självständigt resande.

Även EU arbetar för ökad tillgänglighet i samhället och har infört nya direktiv som påverkar Trafikverkets arbete med stationerna. Grundförutsättningen är en miljö som är tydlig, lätt att förstå och enkel att använda. Trygghetskänslan försvinner snabbt om man inte vet var man befinner sig eller hur man ska ta sig vidare. För att röra sig och vistas i en stationsmiljö måste vi ge förutsättningar för god orientering och överblick.