Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tågspår.

Olofströmsbanan, Älmhult–Olofström, spårbyte

Vi ska byta spåret mellan Älmhult och Olofström, en sträcka på 40 kilometer. Banan kallas också för Olofströmsbanan och trafikeras i dag av godståg. Den fungerar som en viktig nerv för företagen i området.

I dagsläget är banan föråldrad och har inte tillräcklig kapacitet för den nuvarande trafikvolymen. Banan kräver omfattande löpande underhåll och det finns risk för spårfel. Därför byter vi spåren för att öka driftsäkerheten och kapaciteten. Vi förlänger järnvägens livslängd. Spårbytet görs på befintliga sträckningen av Olofströmsbanan.

Vad händer nu?

Under sommaren 2020 bytte vi spåret mellan Älmhult och Lönsboda. Detta under tiden Volvofabriken i Olofström hade sommaruppehåll. Arbetet klart 3 augusti och första tåget från Älmhult till Olofström har gått enligt tidtabell.

Projektet vill framföra ett tack till boende som visat ett stort intresse, engagemang samt förståelse för att buller uppstår under produktionen samt att man haft överseende med de avstängningar/omledningar vi har behövt göra.

Våren 2021 starta vi med förarbeten på sträckan Lönsboda-Olofström. Detta är sista delen av spårbytet mellan Älmhult och Olofström. Arbetet görs under de tre veckor som Volvofabriken i Olofström har sommaruppehåll, då godstågen inte trafikerar banan. Detta för att påverka så lite som möjligt.

Hur påverkar det dig?

Ni som bor längs med banan kan påverkas av arbetet under Volvofabrikens sommaruppehåll genom buller och att där kommer vara ökad byggtrafik av arbetsmaskiner. Eventuella vägavstängningar kommer att skyltas i god tid. Vi hoppas ni har överseende med detta.