Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tågspår.

Olofströmsbanan, Älmhult–Olofström, spårbyte

Vi ska byta spåret mellan Älmhult och Olofström, en sträcka på 40 kilometer. Banan kallas också för Olofströmsbanan och trafikeras i dag av godståg. Den fungerar som en viktig nerv för företagen i området.

Vad ska vi göra?

Spårbytet görs på befintliga sträckningen av Olofströmsbanan. I dagsläget är banan föråldrad och har inte tillräcklig kapacitet för den nuvarande trafikvolymen. Banan kräver omfattande löpande underhåll och det finns risk för spårfel. Därför byter vi spåren för att öka driftsäkerheten och kapaciteten. Vi förlänger järnvägens livslängd. 

När ska vi arbeta?

Spårbytet kommer vi göra under två somrar (2020 och 2021) under de tre veckor som Volvofabriken i Olofström har sommaruppehåll, då godstågen inte trafikerar banan. Detta för att påverka så lite som möjligt.

Förberedande arbeten i spåret gjordes under perioden 20 juli-8 augusti 2019, nu kommer vi att fortsätta med de förberedande arbetena med start mars 2020 framtill sommarens spårbyte. Arbetet kommer inte att påverka någon trafik från Volvo fabriken.

Hur påverkar det dig?

Ni som bor längs med banan kan påverkas av arbetet under Volvofabrikens sommaruppehåll genom buller och att där kommer vara ökad byggtrafik av arbetsmaskiner. Eventuella vägavstängningar kommer att skyltas i god tid. Vi hoppas ni har överseende med detta.