Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tågspår.

Olofströmsbanan, Älmhult–Olofström, spårbyte

Vi planerar för att byta spåret mellan Älmhult och Olofström, en sträcka på 40 kilometer. Banan kallas också för Olofströmsbanan och trafikeras i dag av godståg. Den fungerar som en viktig nerv för företagen i området.

Vad ska vi göra?

Spårbytet görs på befintliga sträckningen av Olofströmsbanan. I dagsläget är banan föråldrad och har inte tillräcklig kapacitet för den nuvarande trafikvolymen. Banan kräver omfattande löpande underhåll och det finns risk för spårfel. Därför byter vi spåren för att öka driftsäkerheten och kapaciteten. Vi förlänger järnvägens livslängd. 

När ska vi arbeta?

Spårbytet kommer vi göra under två somrar (2020 och 2021) under de tre veckor som Volvofabriken i Olofström har sommaruppehåll. Det gör vi för att påverka trafiken minst möjligt. Förberedande arbeten görs 2019 på de tider godstågen inte trafikerar banan.

Hur påverkar det dig?

Det kommer bullra i samband med byte av spåren, och även vid förarbetena. Det blir även nattarbete för att arbeta effektivt under perioden. Vi kommer byta spåren etappvis och kommer att arbeta ett fåtal dagar per plats.  Vi hoppas du har överseende med detta.