Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tågspår.

Olofströmsbanan, Älmhult–Olofström, spårbyte

Vi ska byta spåret mellan Älmhult och Olofström, en sträcka på 40 kilometer. Banan kallas också för Olofströmsbanan och trafikeras i dag av godståg. Den fungerar som en viktig nerv för företagen i området.

I dagsläget är banan föråldrad och har inte tillräcklig kapacitet för den nuvarande trafikvolymen. Banan kräver omfattande löpande underhåll och det finns risk för spårfel. Därför byter vi spåren för att öka driftsäkerheten och kapaciteten. Vi förlänger järnvägens livslängd. Spårbytet görs på befintliga sträckningen av Olofströmsbanan.

Vad händer nu?

Sommaren 2020 bytte vi spåret mellan Älmhult och Lönsboda, nu under våren 2021 kör vi igång med sista etappen Lönsboda-Olofström. Arbetet startar mitten av mars med förberedande arbeten. Själva spårbytet kommer att göras under de tre veckor som Volvofabriken i Olofström har sommaruppehåll, då godstågen inte trafikerar banan. Detta för att påverka så lite som möjligt.

Hur påverkar det dig?

Ni som bor längs med banan kan påverkas av arbetet när vi startar under våren och under Volvofabrikens sommaruppehåll genom buller och att där kommer vara ökad byggtrafik av arbetsmaskiner. Eventuella vägavstängningar kommer att skyltas i god tid. Vi hoppas ni har överseende med detta.