Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tågspår.

Olofströmsbanan, Älmhult–Olofström, spårbyte

Vi byter spåren mellan Älmhult och Olofström, en sträcka på 40 kilometer. Banan kallas också för Olofströmsbanan och trafikeras i dag av godståg. Den fungerar som en viktig nerv för företagen i området.

I dagsläget är banan föråldrad och har inte tillräcklig kapacitet för den nuvarande trafikvolymen. Banan kräver omfattande löpande underhåll och det finns risk för spårfel. Därför byter vi spåren för att öka driftsäkerheten och kapaciteten. Vi förlänger järnvägens livslängd. Spårbytet görs på befintliga sträckningen av Olofströmsbanan.

Vad händer nu?

28 juni startar arbetet med sista spårbytet på sträckan Lönsboda-Olofström.

Under veckorna 26-28 samt 31-33 kommer vi arbeta natt mot lördag, söndag och måndag då det inte är någon tågtrafik på banan. Arbetet kommer att pågå hela sommaren och mellan 18 juli och 5 augusti kommer järnvägen att vara helt avstängd. Under denna tid påverka vi inte godstågen från Volvofabriken i Olofström, då de har sommaruppehåll.

Hur påverkar det dig?

Ni som bor längs med banan kan påverkas av arbetet när vi startar under våren och under Volvofabrikens sommaruppehåll genom buller och att där kommer vara ökad byggtrafik av arbetsmaskiner. Under perioden perioden 20 juli-3 augusti kommer vi var tvungna att stänga av plankorsningar, se nedan vilka och när de stängs. Vägavstängningar kommer att skyltas i god tid. Vi hoppas ni har överseende med detta.

Avstängda plankorsningar:
Skrapsjövägen stängd 20-25 juli.
Hermanssonsväg stängd 21-26 juli.
Vilshult Södra stängd 22-27 juli.
Vilshult Norra och Släggvägen stängd 22-28 juli.
Kullan stängd 23-29 juli.
Fröatorpvägen och Esseboda väg stängd 24-30 juli.
Gylsboda väg 25-31 juli.
Gisslaboda 26 juli-1 augusti.
Södragränsgatan 27 juli-3 augusti.