Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tågspår.

Olofströmsbanan, Älmhult–Olofström, spårbyte

Vi ska byta spåret mellan Älmhult och Olofström, en sträcka på 40 kilometer. Banan kallas också för Olofströmsbanan och trafikeras i dag av godståg. Den fungerar som en viktig nerv för företagen i området.

Vad ska vi göra?

Spårbytet görs på befintliga sträckningen av Olofströmsbanan. I dagsläget är banan föråldrad och har inte tillräcklig kapacitet för den nuvarande trafikvolymen. Banan kräver omfattande löpande underhåll och det finns risk för spårfel. Därför byter vi spåren för att öka driftsäkerheten och kapaciteten. Vi förlänger järnvägens livslängd. 

När ska vi arbeta?

Spårbytet kommer vi göra under två somrar (2020 och 2021) under de tre veckor som Volvofabriken i Olofström har sommaruppehåll. Förberedande arbeten startar 20 juli och ska vara klart 8 augusti 2019. Arbetet görs under tiden då godstågen inte trafikerar banan. Detta för att påverka så lite som möjligt.

Hur påverkar det dig?

Ni som bor i Hökön påverkas av arbetet genom buller och att där kommer vara ökad byggtrafik av arbetsmaskiner. Järnvägsövergången "plankorsningen" och gångöverfarten i Hökön kommer att stängas under ett par dygn för att kunna byta ut spåret. Detta kommer att skyltas i god tid. Vi hoppas ni har överseende med detta.