Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på tågspår.

Olofströmsbanan, Älmhult–Olofström, spårbyte

Vi ska byta spåret mellan Älmhult och Olofström, en sträcka på 40 kilometer. Banan kallas också för Olofströmsbanan och trafikeras i dag av godståg. Den fungerar som en viktig nerv för företagen i området.

I dagsläget är banan föråldrad och har inte tillräcklig kapacitet för den nuvarande trafikvolymen. Banan kräver omfattande löpande underhåll och det finns risk för spårfel. Därför byter vi spåren för att öka driftsäkerheten och kapaciteten. Vi förlänger järnvägens livslängd. Spårbytet görs på befintliga sträckningen av Olofströmsbanan.

Vad händer nu?

Vi byter nu spåret mellan Älmhult och Lönsboda 2020-07-12--2020-08-03, banan är totalavstängd, efterarbeten kommer att göras under 3-4 veckor efter totalavstängningen. Sommaren 2021 kommer vi att fortsätta med sträckan Lönsboda-Olofström samt förarbeten under våren 2021.

Spårbyte mellan Älmhult och Olofström

Spårbytet kommer att göras under två somrar (2020 och 2021) under de tre veckor som Volvofabriken i Olofström har sommaruppehåll, då godstågen inte trafikerar banan. Detta för att påverka så lite som möjligt.

Förberedande arbeten i spåret gjordes under perioden 20 juli-8 augusti 2019.

Hur påverkar det dig?

Ni som bor längs med banan kan påverkas av arbetet under Volvofabrikens sommaruppehåll genom buller och att där kommer vara ökad byggtrafik av arbetsmaskiner. Eventuella vägavstängningar kommer att skyltas i god tid. Vi hoppas ni har överseende med detta.