Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Två kandidater för Elvägspilot

Av 14 förslag på lämpliga pilotsträckor, togs det i juni 2019 beslut att två kandidater erbjuds ta fram en vägplan för respektive sträcka. Region Örebro med E20, sträckan Hallsberg-Örebro, och Region Stockholm med väg 73, sträckan Nynäshamn-Västerhaninge.

Prioriteringarna har skett utifrån en rad kriterier såsom vägtyp, trafikvolymer, transportupplägg, omgivningens natur- och kulturmiljö, möjlighet till kraftförsörjning med mera. Redan innan utlysningen av lämpliga pilotsträckor i december 2018 genomfördes dialog och workshops med en stor bredd av aktörer.

Även om det tas fram två vägplaner är inriktningen att det ska byggas en pilotsträcka. Vägplanearbetet kommer att ge ett samlat underlag för beslut om vilken av sträckorna som är bäst lämpad för en första elvägspilot. Efter godkänd plan är det dags för upphandling och därefter projektering och byggnation.