Varför elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro?
- Det är en tungt belastad sträcka med stabila trafikvolymer, ett av landets tyngst trafikerade stråk för tunga transporter.
- Det finns potential för en storskalig utbyggnad för elvägar eftersom sträckan ligger mellan Stockholm och Göteborg.
- Det finns goda förutsättningar i infrastruktur för utbyggnad till elväg, hela sträckan är en mötesfri motortrafikled och gränsar till större delen till öppna ytor, med t ex jordbruk och vindkraftpark.
- Det är en väl etablerad transport- och logistiknod med flertalet aktörer som är intresserade av elväg.
- Fördelar då det finns möjlighet att samverka mellan olika trafikslag.
Varför elväg på Väg 73 mellan Västerhaninge och Nynäshamn?
- Bra förutsättningarna för infrastruktur, två körfält i båda riktningarna och lagom mängd trafik för att anlägga en första permanent anläggning.
- Stora och stabila godstransportvolymer på längre sikt när hamnen är fullt utbyggd, koppling mot tvärförbindelsen i framtiden.
- Nära anslutning till våra större transportstråk bidrar till att stråket har potential att bli en del av ett framtida elvägsnät.
Två sträckor ska prioriteras ned till en
En vägplan som är anpassad för elväg för respektive sträcka ska tas fram. Det kan ta upp till ett år men om problem uppstår (känsliga naturvärden, olämpliga barriärer etc.) kan det ta längre tid. Parallellt med vägplanen genomförs fördjupade studier kring förutsättningar som finansiering, krafttillförsel, teknik etc.
─ Det kommer att ge ett samlat underlag för beslut om vilken av sträckorna som är bäst lämpad för en första elvägspilot, berättar Christer Karlsson, Trafikverket.
Efter godkänd vägplan är det dags för upphandling och därefter projektering och byggnation. Enligt regeringens önskemål är målsättningen att en pilotsträcka bör vara startklar i slutet av 2021.
Stegvis utbyggnad till ett storskaligt elvägssystem
Frågan om framtida ägande och finansiering har inte varit aktuell vid valet av sträckor. Inte heller vilken teknik som ska nyttjas. Aktörerna vill dock se att utvecklingen går mot mer standardiserade upplägg för att ge förutsättningar för lönsamhet. Nyttjandegraden är också avgörande då det blir stor skillnad för såväl klimat som den ekonomiska bärigheten för framtida finansiärer om bara ett fåtal nyttjar elvägen än om flera hundra gör det.
─ Vi bygger piloten med inriktningen att stegvis koppla ihop den med nya framtida sträckor till ett storskaligt elvägssystem, säger Kenneth Natanaelsson, Trafikverket.
Bakgrund till Trafikverkets nationella program för elvägar
Trafikverket investerar i kunskap och utveckling för att hantera konflikten mellan klimatmål och transportbehov. Genom att testa olika metoder för elväg får vi ett kunskapsunderlag kring användande, byggande, drift och underhåll av elvägar samt vilka effekter olika lösningar kan ge avseende utsläppsproblematiken. Vi studerar elvägar för tung godstrafik men elvägar har potential även för personbilar.
Läs mer om Program Elvägar