Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ännu en pusselbit i motorvägspusslet ”E22” kan sättas på plats i Skåne

Nu öppnar vi den nya motorvägssträckan mellan Sätaröd och Vä i Skåne. Motorvägen är byggd för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten samt att förbättra boendemiljön för dem som bodde intill gamla E22.

-  Det känns inte som det var länge sedan jag satte fast pusselbiten på den stora kartan över E22-bygget som fick symbolisera det första spadtaget för sträckan mellan Sätaröd och Vä. Och nu är den klar, dessutom före utsatt tid. Det är glädjande eftersom det inte bara innebär ökad framkomlighet och en säkrare väg utan också ökad rörlighet inom Öresundsregionen, vilket är positivt både för människor och näringslivet, säger Anneli Hulthén landshövding i Skåne.

IMG_3468_webb.jpg

På Nobeldagen den 10 december 2020 öppnade vi den nya motorvägssträckan på E22 i Skåne. En sträcka på cirka 15 kilometer som sträcker sig från trafikplats Nöbbelöv i norr (vid Vä) till trafikplats Knopparp i söder (vid Linderöd).

- När vi nu öppnar E22 Sätaröd–Vä för trafik innebär det att vi har uppnått en mötesseparerad väg med god framkomlighet och säkerhet mellan de båda tidigare skånska residensstäderna Malmö och Kristianstad. E22 är en viktig pulsåder från den skånska sydkusten som via Blekinge- och Smålandskusten ansluter till Östergötlands tillväxtområden. Öppnandet av denna vägetapp är ytterligare en viktig byggsten till ett tillgängligt Sverige, säger Lennart Andersson, direktör region syd.

Arbetet med nya E22 gick i mål sex månader före plan. En av orsakerna var de milda skånska vintrarna men också en effektiv entreprenadorganisation.

- Det är alltid glädjande att kunna meddela att ett projekt blir klart före utsatt tid, men den stora behållningen är den skillnad som den nya vägen kommer att göra för pendlare och boende i området, säger Lennart Andersson.

Öppnandet är till stor glädje för hela regionen vilket ges uttryck för både lokalt och regionalt.

- Det känns väldigt bra att den sista länken i vägsträckningen mellan Kristianstad och Malmö nu står klar. Trygga och smidiga transporter är viktiga både för näringslivet och för invånarna i Skåne, säger Peter Johansson (M), kommunalråd i Kristianstad.

Han får medhåll från Region Skåne och Sydsvenska Handelskammaren.

– Skåne är tätbefolkat och växer snabbt, genom Skåne passerar mer än en tredjedel av Sveriges utrikeshandel. Det behövs en upprustad infrastruktur och därför är det glädjande att upprustningen av E22 mellan Sätaröd och Vä nu är färdig. Den tar bort en flaskhals på den viktiga diagonalen mellan Malmö och Kristianstad. Pendling och transporter underlättas generellt och Skånes ekonomi gynnas av det, men också en sådan detalj som att ambulanser lättare tar sig fram till sjukhusen gör att fler får behandling snabbare, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i styrelsen för Region Skåne.

- För näringslivet är E22 också avgörande både när det gäller att kunna rekrytera medarbetare och få ut sina varor, säger Stephan Müchler VD för Sydsvenska Handelskammaren.

Arbetet med att bygga ut E22 för att öka trafiksäkerhet och tillgänglighet fortsätter, sommaren 2022 startar nästa motorvägsutbyggnad av E22 Fjälkinge-Gualöv.

Läs mer om framtidens E22 i menyn. Titta gärna in under projektet Sätaröd-Vä där vi har en byggdagbok månad för månad under hela byggnationen.

IMG_4180_webb.jpg

Bild tagen på nya E22 som nu är öppen för trafik.

IMG_4182_webb.jpg 08_webb.jpg

Bilderna ovan är tagna på den nya trafikplatsen Nöbbelöv (nr 35), ligger sydväst om Kristianstad och leder trafik som ska söderut via väg 19 samt till Kristianstad Österlen Airport.