Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bro med träplank över fyrfilig motorväg

E65, Lemmeströtorp, ekodukt

Trafikverket har byggt en ekodukt på väg E65 mellan Svedala och Skurup, i området runt Lemmeströtorp.

Syftet med ekodukten är att minska väg E65:s barriäreffekt för vilt. Det ska även minska antalet viltolyckor i området och på så sätt skydda beståndet av bland annat kronhjort. Ekodukten bidrar också till mindre störning på djurliv från vägen och en bättre grönstruktur.

Ekodukten är färdigbyggd och invigdes i slutet av april 2019. Vi har ett forskarteam som kommer följa ekodukten för att vi ska få en bild av hur många djur som faktiskt använder sig av bron och hur de beter sig. Vi kan redan nu se att det varit mycket aktivitet där, främst dovhjortar, harar och rådjur. Den första kronhjorten passerade ekodukten den 24 maj. 


Vad är en ekodukt?

En ekodukt är en bro som är till för att både stora och små djur ska kunna ta sig över till andra sidan vägen på ett skyddat sätt. Längs vägen i anslutning till ekodukten sätts ett så kallat faunastängsel upp. Ett faunastängsel är, till skillnad från ett viltstängsel, konstruerat så att djuren inte kan komma under det. Detta gör att de söker sig till ekodukten och kan korsa vägen där.