Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ett litet barn sitter på tåget

Hässleholm-Lund, dubbelspårig höghastighetsjärnväg

Höghastighetsjärnväg mellan Hässleholm och Lund. En del av en Ny generation järnväg.

Hässleholm-Lund
Mellan Hässleholm och Lund planerar vi för en ca 70 km lång ny dubbelspårig stambana med hastigheten 320 km/h för höghastighetståg och 250 km/h för snabba regionaltåg. Det innebär att du i framtiden, när hela höghastighetsjärnvägen är färdigbyggd, kommer kunna resa mellan Stockholm-Malmö avsevärt mycket fortare än dagens 4 timmar och 25 minuter. Med höghastighetsjärnvägen kommer storstadsregionerna närmare varandra samtidigt som fler kan åka grönt, hållbart och komma fram smidigt och tryggt.

Tidplan
Planerad byggstart för höghastighetsjärnvägen är någon gång mellan 2027-2029. Byggtiden uppskattas grovt till ca tio år.

Vad händer nu?
Under slutet av 2018 påbörjades en upphandling av en lokaliseringsutredning för hela sträckan Hässleholm-Lund. Lokaliseringsutredningen är en del i framtagandet av järnvägsplanen och undersöker olika tänkbara sträckningar för järnvägen.