Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tåg som kör i ett grönt skogslandskap

Hässleholm-Lund, en del av nya stambanor

Hässleholm–Lund är en första sydlig del i en ny stambana mellan Stockholm–Malmö.

Mellan Hässleholm och Lund planerar vi för en cirka 70 kilometer lång ny dubbelspårig stambana med hastigheten 320 km/h för fjärrtåg och 250 km/h för snabba regionaltåg. Den nya järnvägen ger snabbare resor i södra Sverige och bidrar till att avlasta Södra stambanan. Avlastningen ger mer tid för förebyggande underhåll vilket leder till ett tåligare och mer robust järnvägssystem med bättre punktlighet samtidigt som antalet lokaltåg kan öka på Södra stambanan. När hela stambanan är färdigbyggd, kommer du kunna resa mellan Stockholm–Malmö avsevärt mycket fortare än dagens 4 timmar och 25 minuter.

Samrådsperiod 3 varade mellan 20 januari-16 mars
Vi tackar alla som lämnat synpunkter. De är viktiga för oss.

Samrådet och synpunkterna sammanfattas i en samrådsredogörelse. Det kommer alltså inget enskilt svar till dig som lämnat en synpunkt. Samrådsredogörelsen kommer vara klar till nästa samråd.

Samrådsportalen med den interaktiva kartan och lokaliseringsalternativen ligger kvar. Under fliken Inkomna synpunkter kan du se den geografiska utbredningen av synpunkterna.

Följ gärna arbetet med ny järnväg mellan Hässleholm och Lund här på projektets webbplats. Vi uppdaterar med nyheter om projektet, och lägger till fler frågor och svar här kontinuerligt.

Vi arbetar nu vidare med lokaliseringsalternativen.