Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tåg som kör i ett grönt skogslandskap

Hässleholm-Lund, en del av nya stambanor

Hässleholm–Lund är en första sydlig del i en ny stambana mellan Stockholm–Malmö.

Mellan Hässleholm och Lund planerar vi för en cirka 70 kilometer lång ny dubbelspårig stambana med hastigheten 320 km/h för fjärrtåg och 250 km/h för snabba regionaltåg. Den nya järnvägen ger snabbare resor i södra Sverige och bidrar till att avlasta Södra stambanan. Avlastningen ger mer tid för förebyggande underhåll vilket leder till ett tåligare och mer robust järnvägssystem med bättre punktlighet samtidigt som antalet lokaltåg kan öka på Södra stambanan. När hela stambanan är färdigbyggd, kommer du kunna resa mellan Stockholm–Malmö avsevärt mycket fortare än dagens 4 timmar och 25 minuter.

Programchef Rickard Rosenlund berättar om samråd 3. Ytterligare klipp finns under "filmer" nedan.

Samråd 3

Under perioden 20 januari -16 mars 2021 genomför projektet sitt tredje samråd under lokaliseringsutredningen. Med tanke på omständigheterna under rådande pandemi sker samrådet digitalt. Vi tillhandahåller nedanstående interaktiva karta där det är möjligt att ta del av utkast till lokaliseringsalternativ samt lämna synpunkter på dessa. Handlingar som vi samråder om är:

  • Kartor med utkast av lokaliseringsalternativ.
  • Läsanvisning och beskrivning av utkast lokaliseringsalternativ.
  • PM bortvalda alternativ.

Det finns filmklipp på vår Youtube-sida som presenterar projektet och hur arbetet med att ta fram förslagen till lokaliseringsalternativen gått till. Se mer under "filmer" nedan.

Digital frågestund  Vi kommer ha fyra digitala frågestunder:
10 februari klockan 12 – 13 eller klockan 18 – 19.
2 mars klockan 12 – 13 eller klockan 18 – 19.
Vidare information kommer.