Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Enkel karta över sträckningen mellan Malmö, Ystad och Simrishamn

Österlenbanan, Ystad–Simrishamn, förbättringsåtgärder

Vi gör nu stora insatser för att förbättra järnvägen mellan Ystad och Simrishamn. När vi är klara blir järnvägen robustare, störningarna på sträckan färre och din resa med tåg enklare.

Järnvägen mellan Ystad och Simrishamn är idag hårt belastad och har fått en kraftig trafikökning under de senaste åren.

För att förbättra järnvägens kapacitet kommer vi bland annat att införa fjärrstyrning, bygga mötesstationer i Gärsnäs samt möjliggöra samtidig infart och bygga ut plattformarna på Ystad bangård. Vi kommer också utföra underhållsåtgärder i samband med arbetet. 

Arbetet kommer att utföras i etapper. Den första etappen börjar hösten 2019 - järnvägen kommer vara avstängd för tågtrafik under vecka 37 - 45 2019. Buss kommer ersätta inställd tågtrafik mellan Svarte-Ystad-Tomlilla-Simrishamn. 

  • I fliken Frågor och svar har vi listat de vanligast förekommande frågorna om projektet samt om avstängningen 9 september - 8 november 2019. 
  • Länk till karta över Ystads station och parkeringen vid Hamnplan. Länk till karta över Svarte station. På kartorna kan du se från vilka hållplatser som ersättningsbussarna och extrabussarna kör. Du hittar avgångstider och annan information i Skånetrafikens app. 

 

Så påverkas du som resenär
Arbetets omfattning gör att vi behöver stänga av all tågtrafik på sträckan Svarte – Ystad – Simrishamn, 9 september - 8 november 2019.

Tågtrafiken ersätts med buss till och från Svarte. Tänk på att bussarna tar längre tid än tåget, så var ute i god tid. Sök din resa i Skånetrafikens app eller på skanetrafiken.se. Vi arbetar för att din resa ska vara så smidig och trygg som möjligt.

Så påverkas du som tar bilen till stationen 
För dig som behöver ta bilen en del av din resa finns det en pendelparkering vid Ystad station. Det finns också en tillfällig pendelparkering på Hamnplan bakom stationen. Därifrån kan du enkelt åka med extrabussen Linje 1X mot Svarte station och tillbaka. Vi ber dig undvika att ta bilen till Svarte eftersom det finns mycket begränsat med parkeringsmöjligheter där.

Så påverkas du som boende
Störande arbete kommer främst att utföras dagtid. Du som bor utmed banan kan uppleva att det är lite bullrigt och stökigt emellanåt, men vi strävar efter att ha så liten påverkan som möjligt på ditt vardagsliv. Eftersom all ersättningstrafik kör till och från Svarte kommer du som bor på orten märka av vissa störningar i form av en ökad mängd busstrafik. Vi gör vad vi kan för att du ska bli så lite påverkad som möjligt. 

Tack för att du har förståelse!