Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Gärsnäs, nytt mötesspår och ny plattform

Vi bygger ett nytt mötesspår och ny plattform i Gärsnäs. Detta kommer innebära en förbättring i tågtrafiken mellan Ystad och Simrishamn.

Österlenbanan går mellan Ystad och Simrishamn via Tomelilla i Skåne är 46 kilometer lång. Banan har ett extremt högt kapacitetsutnyttjande och är känslig för störningar. Det finns väldigt lite luft i tidtabellen vilket ger stor risk för att störningar kan sprida sig till övriga tågsträckor i Skåne.

På banan finns det idag bara en mötesstation i Tomelilla. Genom att bygga ett nytt mötesspår i Gärsnäs tillsammans med andra hastighetshöjande åtgärder på banan och ombyggnader på Ystads bangård, innebär det robustare bana och färre förseningar. I detta projekt ingår enbart nytt mötesspår och ny plattform i Gärsnäs.

Vad ska vi bygga?

  • Nytt mötesspår och ny plattform i Gärsnäs.
  • Förlänga befintlig gångpassage över båda spåren.
  • Under 2019 infördes ett nytt trafikstyrningssystem på Simrishamnsbanan vilket ökar säkerheten och underlättar för tågtrafiken.