Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu börjar vi bygga för persontåg på Söderåsbanan

Nu har vi satt första spaden i marken för att du ska kunna åka tåg på Söderåsbanan. Om drygt två år, i december 2021, öppnar Söderåsbanan för persontåg. Då blir din resa både enklare, säkrare och mer miljövänlig.

Vi kommer bygga två nya stationer i Kågeröd och Svalöv och nya plattformar till stationerna i Billesholm och Teckomatorp. För att öka kapaciteten på banan och möjliggöra persontågstrafik så bygger vi nya mötesspår i Svalöv och Kågeröd. Inledningsvis kommer Söderåsbanan trafikeras med ett persontåg i timmen i vardera riktningen.

- Det känns väldigt bra att vi är nu är framme vid byggstarten av Söderåsbanan. Vi har jobbat länge med förberedande arbeten. Nu börjar vi själva byggskedet där vi kommer jobba intensivt för trafikstart i december 2021, säger Johan Haagman, projektledare på Trafikverket.

Vad är på gång just nu?

Du kanske har lagt märke till att det grävs och byggs i Kågeröd. Sedan några veckor tillbaka är våra entreprenörer på plats och har börjat förbereda för den nya vägbro som ska byggas över järnvägen nästa år. Den ska ersätta plankorsningen vid Olstorpsvägen. Just nu arbetar vi med omläggning av väg 109 och väg 1232. Vi bygger också en parkering, ledningar läggs om och 35 000 kubik jord ska flyttas för att kunna bygga den nya bron över järnvägen.

Vi strävar efter att bygget ska ha så liten påverkan som möjligt på vardagslivet för dig som bor eller vistas i närheten där byggarbetet sker.

Under hösten 2019 inleds arbetet med stationerna i Teckomatorp, Svalöv, Kågeröd och Billesholm.

Följ arbetet med Söderåsbanan

Vi kommer löpande berätta om arbetet med Söderåsbanan här på trafikverket.se. Om du är nyfiken på kommunernas arbete med de nya stationsområdena så kan du läsa om det på Bjuvs kommun och Svalövs kommuns webbplatser.

Bjuvs kommun - Billesholm Tag Plats
Svalövs kommun