Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Intensivt arbete med Söderåsbanan inför trafikstart

Med knappt ett år kvar till trafikstart för Pågatågen är det nu mycket på gång i orterna längs Söderåsbanan. Stationsarbeten, bygge av gångbro i Svalöv och bullerskyddsåtgärder i Kågeröd, Svalöv och Teckomatorp, är några av de arbeten som ska göras.

- Nu går vi in i en intensiv och händelserik fas i arbetet med Söderåsbanan. Vi är på plats i alla orterna och gör arbeten, säger Johan Haagman, projektledare på Trafikverket.

I Billesholm, Kågeröd, Svalöv och Teckomatorp bygger vi klart stationerna och plattformarna.

- I Billesholm målar vi också om den befintliga gång- och cykeltunneln för att skapa en tryggare och mer attraktiv passage för gående och cyklister, säger Johan Haagman.

I Kågeröd bygger vi klart mötesspåret som vi påbörjat under 2020. Vi bygger också bullerskyddskärmar i anslutning till centrala Kågeröd. I Svalöv färdigställs den gångbro som byggs i anslutning till stationstorget.

- Fundamenten till gångbron arbetar vi med. Gångbron får ett utseende som liknar det befintliga kvarnhuset, med röda tegelbeklädda hisstorn, säger Johan Haagman.

Det byggs också bullerskyddskärmar i anslutning till centrala Svalöv. I Teckomatorp byggs den befintliga bullerskyddsvallen om och kompletteras med skärmar vid den nya plattformen för att minska ljudnivån från järnvägen.

Så påverkas du som bor i någon av orterna

Våra arbeten kan innebära störningar i form av damm, buller och vibrationer. Detta gäller för alla orter där vi arbetar. Vi arbetar främst dagtid, men en del nattarbeten förekommer. Vårt mål är att i minsta möjliga mån störa vardagen för dig som bor i någon av orterna.

Söderåsbanan stängs för trafik

För att genomföra arbetet så säkert som möjligt stänger vi av tågtrafiken under delar av våren och sommaren på Söderåsbanan. Det innebär att tågen leds om till andra sträckor. Söderåsbanan kommer vara avstängd måndag-fredag från 1 mars till 11 april. Från 12 april - 15 augusti är banan helt stängd för tågtrafik. Trots avstängningen är det viktigt att komma ihåg att arbetståg och andra arbetsfordon fortsatt kommer att färdas på spåren.

Vägtrafiken kommer inte att påverkas av arbetena.

Fakta: Om Söderåsbanan

I december 2021 planerar vi att öppna Söderåsbanan för persontåg. Det betyder mycket för utvecklingen av pendlingstrafiken i hela västra Skåne och möjliggör ett mer klimatvänligt resande.

Resan med tåg kommer ta ungefär så här lång tid:

  • Åstorp – Billesholm ca 6 min
  • Billesholm – Kågeröd ca 6 min
  • Kågeröd – Svalöv ca 6 min
  • Svalöv – Teckomatorp ca 5 min
  • Teckomatorp – Malmö  ca 25 min

Inledningsvis kommer Söderåsbanan trafikeras med ett persontåg i timmen i vardera riktningen. Följ arbetet med Söderåsbanan på trafikverket.se/soderasbanan