Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barn gjuter sina händer i en gjutform
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Förskolebarn hjälpte ministern att starta bygget av fyra spår mellan Lund och Arlöv

På fredagen startade formellt bygget av de fyra spåren mellan Lund och Arlöv. Bygget beräknas pågå fram till 2024. Då har kapaciteten ökat på sträckan, stationer Burlöv, Åkarp och Hjärup har byggts om och vid Klostergården har en helt ny station byggts.

Planeringen av en utbyggnad av Södra stambanan har pågått länge. I slutet av 1990-talet gjordes de första förstudierna för sträckan Flackarp-Arlöv. Förra året vann järnvägsplanen för utbyggnaden laga kraft och planerna kunde sättas i verket.

– Det känns fantastiskt att äntligen få sätta spaden i marken. Med en högre kapacitet på sträckan kan vi möta framtidens krav på mer hållbara transporter, både för människor och gods, järnvägstrafiken blir också mindre känslig för störningar. Miljöerna i stationsorterna får ett lyft i och med utbyggnaden och det blir mindre buller från tågen och fler passager över spåren, säger Lennart Andersson, Regional Direktör Syd, Trafikverket.

Framtidens resenärer

Infrastrukturminister Tomas Eneroth startade bygget tillsammans med en grupp förskolebarn från Åkarp. I en gjutform lämnade de sina handavtryck i betong. När de fyra spåren är klara är barnen över tio år – framtidens tågresenärer.

– Idag är ett viktigt startskott för arbetet med att öka punktligheten och skapa en robust järnväg. Nu bygger vi inte bara bort dagens trängsel – vi tar också höjd för framtidens trafik. Utbyggnaden är glädjande för alla som pendlar mellan Malmö och Lund, men det är faktiskt glädjande för hela tågsverige. När vi bygger bort flaskhalsar innebär det bättre punktlighet i hela tågsystemet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (s).

Thomas Eneroth besökte också Trafikverkets projektkontor i Arlöv där han bland annat tog sig sju år in i framtiden, och tittade på de framtida stationerna med VR-glasögon.

Svensk-spanskt samarbete bygger

Det är ett svensk-spanskt konsortium, Joint Venture NCC/OHL, som fått uppdraget att bygga de fyra spåren och bygga om stationerna på sträckan.

– Det här är en milstolpe för ett viktigt infrastrukturprojekt där vi inom NCC och OHL har fört samman nyckelkompetenser och byggt ett starkt team med olika erfarenheter som samarbetar tätt ihop med Trafikverket och andra intressenter. I projekt Lund-Arlöv, fyra spår, levererar vi samhällsnytta samt stärker vår konkurrenskraft på en marknad med stor internationell konkurrens, säger Nils Bjelm, divisionschef för NCC Infrastructure Civil Engineering.