Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Den gamla kiosken vid Åkarps station
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Kiosken i Åkarp stänger till sommaren

Sista juni stänger Aurica Maxut luckan i sin kiosk i Åkarp. Kiosken måste rivas när nya spår ska byggas genom Åkarp. I över 20 år har hon sålt korv, läsk och godis till Åkarpsborna.

– Jag kommer att sakna det mesta – kunderna, matlagningen, rutinerna med inköp och bokföring. Jag kommer till och med sakna stressen och städningen, säger Aurica Maxut.

När Trafikverket ska bygga fyra spår och ny station i Åkarp måste de tillfälliga spåren byggas utmed Stationsvägen där kiosken ligger idag. Burlövs kommun har sagt upp tillståndet för platsen som kiosken står på, och en ny lämplig plats i närheten har varit svår att hitta.

Spännande start

Aurica Maxut och hennes man köpte kiosken våren 1997. De första åren var spännande och lärorika berättar Aurica.

– Vi hade ingen erfarenhet av att driva kiosk och gatukök, så vi lärde oss mycket den första tiden. Men det var roligt. Vi lärde också känna många av kunderna, speciellt de unga. De var snälla men de kunde också busa och ställa till det för oss.

Aurica berättar bland annat om vatten i tidningslådan, smällare i papperskorgarna och sittbänken som ofta hamnade i Alnarpsån.

– Till slut tröttnade vi på att hämta bänken, då hade de inget att sitta på så de ficka hämta den själva. Många av de som var unga då kommer tillbaka nu och pratar om gamla tider, de är de bästa kunderna.

Överenskommelse med Trafikverket

Trafikverket köper kioskbyggnaden och tar över den från 1 juli, senare kommer den att rivas. Till sommaren har Aurica ungefär ett halvår kvar till pensionen, men det blir ändå ett bra avslut menar Aurica.

– Efter omständigheterna känns det som en bra överenskommelse med Trafikverket. Jag kanske hittar något att göra det sista halvåret, man vet aldrig. Det blir mer tid för mina barn och barnbarn.