Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Blått tåg fotat från sidan
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Miljökonsekvensbeskrivningen för Lund-Flackarp godkänd

Länsstyrelsen i Skåne har godkänt miljökonsekvensbeskrivningen, MKBn, för järnvägsplanen för sträckan Lund-Flackarp. MKBn är en viktig del i processen att ta fram en järnvägsplan för sträckan.

– Det är en milstolpe i arbetet med järnvägsplanen att MKBn är godkänd. Just nu är vi inne i slutfasen i arbetet och järnvägsplanen kommer att ställas ut för granskning under januari, säger Jenny Åkerholm som är projektledare för järnvägsplanen Lund-Flackarp, fyra spår.

Miljökonsekvensbeskrivningen redovisar hur natur- och kulturmiljöer påverkas av de fyra nya spåren och under byggtiden. Den visar också påverkan för boendemiljön, till exempel buller och tillgänglighet, vid den planerade järnvägsutbyggnaden.

Bullerskydd

De två nya spåren byggs väster om de två befintliga som också kommer att rustas upp, och en ny station byggs vid Klostergården i Lund. Bullerskydd i form av bullerskyddsskärmar nära järnvägen ska byggas, men även bullerskydd vid byggnader på vissa ställen. Bullerskyddsskärmarna kan ha genomskinliga partier på vissa sträckor.

Skiss på den planerade stationen vid Klostergården

Lämna synpunkter på järnvägsplanen

Järnvägsplanen kommer preliminärt att ställas ut för granskning från 8 januari och den är då tillgänglig för allmänheten, fastighetsägare och myndigheter som kan lämna synpunkter.

Järnvägsplanen kommer att finnas på Trafikverkets webbplats, Trafikverkets kontor i Malmö och Kristianstad samt på projektkontoret i Arlöv. Planen finns även på kommunhusen i Lund och Staffanstorp samt på biblioteken på Klostergården och i Hjärup.