Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Frukostmöte på Hjärupsgården för företagare.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Näringslivet informerades om fyrspårsutbyggnaden

Vid tre tillfällen i januari och februari har företagare och verksamma i Hjärup, Åkarp och Arlöv fått information om den kommande utbyggnaden av Södra Stambanan.

Utbyggnaden innebär nya förutsättningar för näringslivet, både under och efter utbyggnaden. De tre stationerna; Burlöv, Åkarp och Hjärup byggs om och kommunerna utvecklar stationsområdena, som blir mer tillgängliga och attraktiva. Dessutom byggs en helt ny station vid Klostergården i södra Lund.

Med fyra spår kan tågtrafiken och pendlingen öka på orterna utmed sträckan. Många frågor från företagare handlade om den framtida tågtrafiken och möjligheterna att utveckla den egna verksamheten. Kapaciteten ökar på Södra stambanan, 2030 beräknas drygt 600 tåg trafikera sträckan varje dygn, jämfört med dagens 450 tåg per dygn.

Företagare från Arlöv vid Burlöv station.Arlövsföretagare vid Burlöv station

Trafik under byggtiden

Bygget beräknas starta hösten 2017 och pågå fram till 2023 då fyra spår ska vara i drift. Under byggtiden kommer orterna Arlöv, Åkarp och Hjärup att påverkas på olika sätt. Stationer flyttas tillfälligt och en del vägar måsta stängas periodvis. Avstängda vägar påverkar vardagen även för företagare som ofta är beroende av att transporter fungerar till och från verksamheten. Många frågor från företagare handlade om trafikstörningar.

De stora vägar som kommer att stängas periodvis under bygget är Lommavägen och Kronetorpsvägen i Arlöv, Alnarpsvägen i Åkarp och Lommavägen i Hjärup. Dessutom kommer trafikplats Alnarp på E6an att stängas 2-3 veckor vid två tillfällen då motorvägsbroarna byggs om.

Företagare i Åkarp studerar ritning.Åkarpsföretagare på promenad i Åkarp

Avstängningarna är planerade och samordnas med andra stora vägbyggen i regionen så att stora avstängningar inte sker samtidigt. Avstängningarna kommer kommuniceras i god tid innan. Ett bra sätt att hålla sig informerad är via nyhetsbrev från Trafikverket.

Anmäl dig till projektets digiala nyhetsbrev