Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utrustning som mäter halten av partiklar i luften.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Partiklar i luften mäts inför bygget

Trafikverket mäter halten av partiklar i luften i Arlöv. Mätningen görs för att kunna se om halten av partiklar i luften ökar under bygget. Mätningar kommer också att genomföras i Åkarp och Hjärup.

Flera företag i Arlöv har känt oro för att bilar och fasader ska bli extra dammiga i samband med fyrspårsutbyggnaden mellan Lund och Arlöv. Det är främst under schaktarbete och transporter som damm kan uppstå.

Trafikverket mäter därför halten av partiklar i luften i Arlövs industriområde under april och maj, i god tid innan byggarbetena påbörjas. En sådan mätning av bakgrundshalten under normala förhållanden ska också genomföras i Åkarp och Hjärup.

Mätningar under bygget

Under bygget kommer nya partikelmätningar att genomföras vid flera tillfällen, på alla tre orterna, för att kunna se om projektet bidrar till högre halter av dammpartiklar i luften. Genom kontrollmätningarna vill Trafikverket övervaka damningen och undvika att boende och verksamheter i området utsätts för störningar.

Vatten och presenningar

Det finns flera saker man kan göra för att förebygga damning. Vid torrt väder kan massorna som lastas på lastbil vattnas och täckas med presenning, däcken på lastbilarna kan också spolas av innan de lämnar arbetsområdena.