Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stinshuset i Åkarp
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ruvar Stinshuset på en hemlighet?

En flaska eller möjligen en låda med ett meddelande. Det kan finnas gömt i gamla stinshuset i Åkarp. Nu ska huset rivas och på första parkett sitter en mycket nyfiken Åke ”Knall” Olsson, som är Åkarpsbo i tionde generationen.

– Redan i mitten på 50-talet hörde jag för första gången talas om att det skulle finnas ett meddelande i huset. Jag kommer inte ihåg vem som berättade det för mig, men det var allmänt i familjen att byggmästaren kunde ha sådana här tokigheter för sig.

Byggmästare Olof Svensson som byggde stinshuset 1919 var Åkes före detta svärmors pappa. Byggmästaren byggde många fastigheter runt sekelskiftet i Skåne och det sägs att han var med och byggde både Lunds Lasarett och Hässleholms Garnison.

Byggmästarens hemlighet

När Åke och resten av familjen fick höra att Stinshuset skulle rivas så blev de nyfikna och berättelsen om hemligheten kom på tal igen. Det familjen fått höra är att det ska vara en flaska eller låda. Men vad som står i meddelandet minns inte Åke att de hört något om.

– Det är det vi är mest nyfikna på. Vi har inte spekulerat alls, utan är mest nyfikna. Det kanske står hej svejs i lingonskogen, skrattar Åke. Som inte träffade byggmästaren själv men som fått berättat för sig att han var mycket social och skojfrisk. Förmodligen står det en massa data, kanske uppgifter om huset bara, funderar han.

Åke "Knall" Olsson kommer följa rivningen av Stinshuset som ligger bara några hundra meter bort från hans egen bostad i Åkarp. Det betyder nog mest för min före detta fru som ju är släkt med byggmästaren om flaskan eller lådan hittas, menar han. Det skulle vara både roligt och lite speciellt.

– Man får ju lite direktkontakt med gubben på något sätt om meddelandet hittas, man har ju hört mycket talas om honom som en trevlig figur.

Inmurade meddelande vanligt förr

Visst skulle det kunna finnas ett meddelande i huset. Att mura in eller lägga meddelande i ett hus när man bygger om eller bygger nytt är inte ovanligt menar Trafikverkets miljöspecialist med inriktning kulturarv, Hans Åström.

– Egentligen var det mer vanligt längre tillbaka sen, men jag tror ju inte att det är omöjligt att det finns någon form av meddelande eller kanske en tidskapsel i huset. Det var ju en sorts magi med det här förr i tiden och då la man gärna ner det vid ingången till huset. Men här kan det nog finnas precis var som helst i huset.

Rivningsfirman som arbetar med att riva huset kommer först att plocka ner det material som går att återanvända och sist riva huset med grävskopa. Det kan bli svårt att hitta en liten flaska eller låda i den stora rivningen när man inte vet var man ska leta.

– Om jag får gissa så borde den här flaskan eller lådan finnas i någon hålighet och Stinshuset är byggt med så kallade kanalväggar, två parallella väggar, så mitt tips är att det finns där någonstans. Förmodligen i golvhöjd, långt ner i alla fall, tror Hans Åström.

Stinshuset kommer att rivas i slutet av april. Om husets hemlighet då kan röjas återstår att se.