Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Sammanlagt sågades cirka 40 meter järnvägsbom i små bitar, och många ville ha med sig en bit hem.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Folkfest när bommarna i Åkarp fälldes för gott

Över 200 personer var med när järnvägsbommarna i Åkarp sågades i bitar. Småbitarna delades ut som minne till alla de som tålmodigt väntat vid järnvägskorsningen genom åren.

Den lilla gräsytan mellan dammen och Alnarpsvägen fylldes snabbt av unga och gamla Åkarpsbor som ville ha med sig en bit av de "kära" bommarna. De sågades itu av Ingemar Lindeberg och Arne Andersson från Burlövs kommun. Sammanlagt sågades cirka 40 meter järnvägsbom i små bitar, och många ville ha med sig en bit hem.

En tupplur vid bommarna

En hel del dråpliga historier berättades om bommarna. Bland annat om ett par som hann beställa pizza från Pizzerian intill, och även äta upp dem innan bommarna öppnades. Ett syskonpar berättade om sin mamma som på väg fram och tillbaka till jobbet nästan alltid somnade vid bommarna, och fick väckas av medtrafikanter som fastnat bakom henne. Mona Hertsäll från Åkarp väntade en gång 43 minuter på att bommarna skulle öppnas. Då passade hon på att skriva en dikt om bommarna. Läs dikten nedan.

Att bommarna nu är borta och itusågade är inte bara en viktig symboliskt händelse för Åkarpsborna, det är också en milstolpe för projektet. En ny bro över spåren har öppnats, vid Gränsvägen, och den gamla plankorsningen på Alnarpsvägen är borta.

Allt eftersom tågtrafiken har ökat på södra stambanan har väntan vid bommarna blivit längre. Och det är ju bland annat det som är anledningen till att bommarna tas bort; Fyra spår ska byggas mellan Lund och Arlöv för att öka kapaciteten på sträckan, minska störningarna och minska bullret från järnvägen. Något som Ingela Olofsson Renström, enhetschef på Trafikverket Investering Syd lyfte fram vid söndagens ceremoni.

Söndagens bomfest arrangerades i samarbete med Burlövs kommun.