Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Marian Sobura arbetar med armering på motorvägsbroarna.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Möt Marian från Polen, en av våra betongarbetare

Marian Sobura från södra Polen är en av våra betongarbetare. Han har arbetat med armering i 30 år i ett flertal länder i Europa, och nu arbetar han med motorvägsbroarna för trafikplats Alnarp i Åkarp.

Många av våra betongarbeten utförs av det polska företaget Lambda som är underentreprenör till NCC/OHL. Det är mycket populärt att arbeta i Sverige för polska byggarbetare; både på grund av de goda arbetsvillkoren men också för att lönen ofta ligger högre än i hemlandet. Under sin tid här bor Marian i en villa i Eslöv tillsammans med sex arbetskamrater från Lambda.

– Vi har tillgång till en bil och brukar åka ut och besöka omgivningarna i Skåne, ett populärt nöje är att fynda på olika loppisar, berättar han.

I huset finns polsk TV, vilket Marian tycker är perfekt då han kan följa nyheterna i hemlandet trots att han befinner sig utomlands.

Familjen kvar i Polen

Marians fru är kvar i hemlandet och det är framförallt familj och vänner som Marian saknar, i övrigt hittar han att allt han behöver här.

– I Malmö finns det flera polska mataffärer och det är lätt att få tag på piroger, saltgurka och polska korvar om man längtar efter det, säger Marian.

Vanligtvis kan han åka hem varannan månad och brukar då stanna en eller två veckor. Det finns väldigt bra och prisvärda förbindelser till Polen från Skåne både vad gäller flyg och färja.

Skillnader mellan Polen och Sverige

Den största skillnaden i arbetsvillkoren i de olika länderna är arbetstiderna, i Polen är arbetspassen längre och man kan arbeta fler timmar i sträck jämfört med Sverige. När det handlar om säkerhet upplever Marian ett mycket bra säkerhetstänk i Sverige men poängterar också att man även blivit mycket bättre på det i Polen de senaste åren.


Marian Sobura och Sebastian Zurek.

När frågan om skillnaderna mellan Sverige och Polen när det gäller arbetsledning kommer upp tar Marian hjälp av sin arbetsledare Sebastian Zurek som säger att vi i Sverige har en platt organisation, det är man inte van vid i Polen. Sebastian tror att det finns risk för ineffektivitet om man hela tiden ska stämma av med alla berörda. Å andra sidan vill han inte att det ska vara samma modell som i Tyskland där det råder ett alltför hierarkiskt förhållande mellan arbetare och arbetsledare. Den bästa modellen skulle vara någonstans mittemellan, lite mer balans.

– Vi är på jobbet för att utföra ett arbete under säkra förhållanden och kostnadseffektivt. Givetvis ska det också vara bra atmosfär på jobbet men fokus är på att uppdraget blir utfört, att kunden blir nöjd så att man kan få in fler uppdrag, avslutar Sebastian.