Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Samarbete för tryggare vägar under avstängningen

Hårt belastade vägar innebär större risker. NCC ViaSafe och Trafikverkets trafikledning jobbar tillsammans för att omledningsvägarna under avstängningen av E6 ska fungera så bra som möjligt.

Första dagen efter avstängningen var det mindre trafik än vanligt, både på E6 och på omledningsvägarna. Även helgen har varit lugn. Under måndagsmorgonen har det varit mer trafik, men den har ändå flutit på bra och det har inte varit några olyckor.

– Inga olyckor - det är det inte ofta vi kan säga om E6. Trots mycket trafik hittills idag så har det varit väldigt lite köbildning, och den har lösts upp ganska fort. Kunde jag ge alla trafikanter en blomma hade jag gjort det, säger en tacksam Göran Holmberg, samordnare på Trafikverkets trafikledning.

Hjälp nära till hands
Under hela avstängningen finns flera assistansbilar ute på omledningsvägarna. De kan rycka ut och hjälpa till om något oförutsett händer. De extra resurserna är noga samplanerade med polis och räddningstjänst.

– Om någon skulle få slut på bränsle eller får motorstopp och behöver starthjälp till exempel. Då finns vi där och kan hjälpa till, för att trafiken ska kunna flyta på utan att bilar står still och blockerar flödet. Det är viktigt, inte minst för att räddningstjänsten ska ha så fri väg som möjligt om något allvarligt skulle ske, förklarar Ola Friberg som jobbar på NCC och är operativt ansvarig för avstängningen. 

Viktigt ligga steget före
Direktkontakt med trafikledningen gör att vi snabbt kan korrigera och leda om trafik om det skulle behövas. De har också andra kontaktvägar som gör att åtgärder kan vidtas snabbt.

– Via kameror kan vi tidigt upptäcka köbildning och sedan trafikinformera om det, till exempel genom samarbete med radios trafikredaktioner. Vi kontaktar också patrullerande polis om en plötslig omledning behöver göras. Dessutom kan trafikanterna ute på vägarna alltid höra av sig till 020-290 290 om de upptäckt ett hinder eller en olycka. Det är en viktig kanal för oss, berättar Göran Holmberg.