Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Under onsdagen stoppades arbetet på projekt Lund-Arlöv, fyra spår, och på flera andra platser runt om i Sverige, i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stand Down för arbetsmiljön och säkerheten på byggarbetsplatser

Under onsdagen stoppades arbetet på projekt Lund-Arlöv, fyra spår, och på flera andra platser runt om i Sverige, i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

I år var sjätte året i rad som Trafikverket genomförde en så kallad Stand Down, där arbetet står stilla under 15 minuter för reflektion över säkerhet och arbetsmiljö. Temat för årets Stand Down är: Vad kan varje enskild person göra för att öka säkerheten på sin arbetsplats?

Trafikverkets Stand Down genomförs tillsammans med Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Alla har ett ansvar

Huvudevenemanget hölls i år på projekt Lund–Arlöv, fyra spår, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon medverkade.
– I anläggningsbranschen sker många olyckor i jämförelse med andra branscher. Varje vecka sker nästan tre olyckor i snitt med lång sjukskrivning som följd. Det är inte acceptabelt. Vi måste både ha ett arbetsmiljöarbete och en säkerhetskultur som motsvarar de risker som finns. Tillsammans har vi ansvar för att ingen dör eller skadas på våra arbetsplatser, sa Lena Erixon i det inledande talet under årets Stand Down.

Misstag får allvarliga konsekvenser

Trafikverkets projektledare för Lund-Arlöv, Jens-Peter Eisenschmidt, gav ett exempel på hur allvarliga konsekvenser brister i rutiner kan få. Två kollegor arbetade med kontaktledningar och höll på att avsluta arbetet.
– Tyvärr slogs strömmen på innan det hade bekräftats att arbetet var färdigt och att ingen var nära kraftledningarna. De två teknikerna fick livshotande skador. En undersökning visade på fel i säkerhetsrutinen och avstängningen hade varit för kort, berättade, Jens-Peter Eisenschmidt.

Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, Ali Saghedi, Trafikverkets chef för verksamhetsområde Investering, Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare, Lund-Arlöv, fyra spår, Anders Gärdsmark, regionchef på Sveriges Byggindustrier, Magnus Höij, VD för Svenska Teknik & Designföretagen och Ulrika Dolietis, VD för Håll nollan.

Bakgrund Stand Down

Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av infrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser har Trafikverket tagit fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik och Designföretagen och branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser.