Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stålbron vid Vragerupsvägen byggs likt ett jättestort Meccano.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Tillfälliga bron vid Vragerupsvägen – en gigantisk byggsats

Nu har vi börjat montera den stora stålbro som ska bli den tillfälliga passagen över spåren vid Vragerupsvägen i Hjärup. I februari kommer den att skjutas på plats och i april räknar vi med att öppna bron.

Under hösten har vi byggt brostöden och påfarter till bron, på båda sidor om spåren. Bron kommer att sträcka sig över dagens spår och de tillfälliga spåren bredvid, senare också över arbetsplatsen där vi bygger de fyra nya spåren. Bron ska fungera som tillfällig förbindelse över järnvägen i Hjärup under byggtiden eftersom Lommavägen kommer att stängas.

Stålkonstruktionen i den tillfälliga bron.

Den tillfälliga bron vid Vragerupsvägen är en så kallad beredskapsbro av "militär" typ, och liknar den bro som byggdes för Gränsvägen i Åkarp. Bron monteras nu likt en gigantisk Meccano-byggsats vid det östra brofästet. Bron blir cirka 61 meter lång, 9 meter bred och kommer väga cirka 200 ton.

Skjuts på plats i februari

I slutet av februari ska bron lanseras, det vill säga den skjuts på plats, från det ena brofästet över till det andra. Lanseringen kommer att ske nattetid, och då kommer trafiken på järnvägen att vara stängd. När bron är på plats läggs vägbana på bron och vi bygger vi färdigt anslutande vägar och sätter upp räcken mm.

Drönarbild över arbetsplatsen.

I april öppnas den tillfälliga Vragerupsbron, då stängs Lommavägen i Hjärup. Tidigast hösten 2022 kan Lommavägen öppnas igen. Läs mer om Lommavägen i Härup