Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kablar och skyddsrör i marken vid Hjärups station.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ny kabel genom Åkarp och Hjärup ska förhindra signalfel

I början av mars drabbades tågtrafiken mellan Malmö och Lund av ett längre tågstopp när en kabel skadades vilket orsakade ett signalfel. För att förhindra liknande fel under byggtiden kommer en tillfällig signalkabel att dras förbi bygget.

På kvällen den 6 mars uppstod ett signalfel i Hjärup vilket stoppade tågtrafiken mellan Malmö och Lund i cirka 14 timmar. Tusentals tågresenärer drabbades av stoppet. Felet lokaliserades till Trafikverkets arbetsplats vid stationen i Hjärup. Den cirka 60 år gamla telekabeln hade skadats under arbetet med att borra rör genom banvallen.

– Vår teori är att vibrationer från byggarbetena gjorde att den gamla och sköra kabeln skadades. Hade vi vetat att kabeln var i så dåligt skick hade vi gjort en annan riskanalys och arbetat på ett annat sätt. Nu agerar vi för att inte orsaka ett liknande fel igen och lägger en ny, tillfällig kabel, förbi de ställen i Hjärup och Åkarp där det finns en risk att den gamla signalkabeln skadas under arbetet, säger Trafikverkets projektledare, Jens-Peter Eisenschmidt.

Arbetet med den nya kabeln beräknas starta senare i vår och vara klart innan sommaren. Kabeln ska användas fram till augusti 2020 då nya tillfälliga spår kopplas in.