Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Barn i gul väst står bredvid byggarbetsplats.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Skyddsrond tar barnens perspektiv

I projekt Lund-Arlöv, fyra spår pågår sedan en tid tillbaka skyddsronder för barnsäkerhet, där säkerheten ur ett barnperspektiv står i fokus. Det är en ny satsning som ska förebygga risker för barn som vistas nära stationsmiljöerna.

Flera av våra byggarbetsplatser ligger nära förskolor och skolor. I Åkarp och Hjärup passerar många barn på sin väg till och från förskolan och skolan. Vi har sedan tidigare regelbundna träffar med förskolepersonal och nu växlar vi upp arbetet för barnsäkerheten.
– Det gör vi genom att ta på oss barnglasögonen. Då kan vi hitta nya glipor i staketen, under knähöjd, säger Mikael Lundquist, projektledare för miljö- och arbetsmiljö.

Platser som kan locka till lek

Vi har nyligen gjort våra två första barnskyddsronder. En i Hjärup och en i Åkarp. 
– Det är mycket lättare att upptäcka eventuella brister när vi går på en uttalad barnskyddsrond och tittar på allt ur ett barnperspektiv, säger Moa Sjöholm som är ansvarig för ronderna.  
Några åtgärder som nu har gjorts är att byggstaket justerats för att undvika smala och låga glipor, fötter till byggstängsel har vinklats rätt för att undvika snubbelrisk och enstaka strömkablar har dragits annorlunda för att bli ännu mer svåråtkomliga.
– Det har överlag sett bra ut, men allt kan alltid bli bättre, säger Moa Sjöholm.
Hon är särskilt uppmärksam på fallrisker, snubbelrisker och platser som kan locka till lek. Vad kan ett barn få lust att klättra på? Finns det något som ser roligt ut att peta på? Finns det skrymslen eller öppningar som kan inbjuda ett leksuget barn till ”kurragömma”?
– Som en glipa bakom ett staket, till exempel. Det kan för ett barn se ut som en rolig plats att gömma sig på, menar Moa Sjöholm.

Två personer i gula arbetskläder tittar på löst hängande kablar i en gångtunnel. I bakgrunden syns en grupp förskolebarn.
På ronden i Åkarp följde en grupp förskolebarn med.  

Ett forum för frågor om barnsäkerhet

Barnskyddsronderna ska numera alltid genomföras när det har skett förändringar i stationsmiljöerna. Personal på närliggande förskolor och representanter från kommunen bjuds in att gå med.
Under ronden förs protokoll och eventuella brister åtgärdas snabbt av ansvarig på plats.
En annan viktig poäng med ronderna är att skapa ett forum där frågor om barnsäkerhet diskuteras med barnomsorgspersonal och representanter från kommunen.
På ronden i Åkarp följde en grupp med förskolebarn och personal från en närliggande förskola med.
Carina Malmborg, intendent på Burlövs kommun, deltog också. 
– Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ. Barn är helt rätt målgrupp för en säkerhetsrond. Vuxna har ju ett annat konsekvenstänk. Barn ser saker som spännande och inbjudande, säger hon.  

Barnen alltid i centrum

I framtiden ser Moa Sjöholm och Mikael Lundquist möjligheter att utveckla barnskyddsronderna ytterligare.
– Genom att bjuda in vårdnadshavare, till exempel. Det viktigaste är barnperspektivet och att barnens säkerhet står i centrum, säger Mikael Lundquist.

Tre personer i gula arbetskläder tittar i ett pappersprotokoll.
Magnus Olsson, Moa Sjöholm och Mikael Lundquist går igenom protokollet.