Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tillfälliga bron vid Vragerupsvägen redo att skjutas på plats
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bron vid Vragerupsvägen redo att skjutas på plats

Natten mellan lördag och söndag, 16–17 februari, kommer den tillfälliga bron för Vragerupsvägen i Hjärup preliminärt att skjutas på plats. Från en utsiktsplats intill kan nyfikna följa det spännande arbetet när bron bit för bit skjuts över järnvägen.

Den tillfälliga bron är en så kallad beredskapsbro av "militär" typ, och liknar den bro som byggdes för Gränsvägen i Åkarp förra året.

Bron levererades i smådelar och har monterats likt en gigantisk Meccano-byggsats på det östra brofästet. Bron väger nu cirka 200 ton men när den fått vägbana och annan utrustning kommer den att väga drygt 240 ton. Efter lanseringen bygger vi färdigt anslutningsvägar och bron öppnas för trafik preliminärt i början av april, samtidigt som Lommavägen i Hjärup stängs.

Bron skjuts på plats

På byggspråk heter det att bron lanseras. Det innebär att den skjuts på plats från östra sidan över till den västra sidan. Detta görs med hjälp av hydraulkolvar som knuffar bron framåt bit för bit. Bron vilar på stålrullar och kommer att flytta sig 10-15 meter i timmen. En mobilkran står redo på den västra sida och tar emot brons främre del och lägger den på plats på det västra brofästet.

Följ brolanseringen från utsiktsplatsen

För den som vill följa arbetet finns en utsiktsplats som nås via Banvallsvägen.Lanseringen kommer att genomföras på natten mellan lördag och söndag, 16–17 februari. Från 23.00 är det stopp i järnvägstrafiken mellan Malmö och Lund för spårarbete och underhåll, då kan arbetet genomföras säkert. Trafiken öppnar igen 9.00 på söndagsmorgonen. För den som vill följa arbetet kommer vi att öppna en utsiktsplats som nås via Banvallsvägen. Se bild. Där finns representanter för bygget på plats och kan berätta mer om hur det går till. Ta på varma kläder och oömma skor. Vi bjuder på fika!

Varför en tillfällig bro?

Under byggtiden ska det alltid finnas en öppen passage över spåren i Hjärup. I april stängs Lommavägen och senare också Vragerupsvägen. Därför byggs en tillfällig bro över dagens spår, och de tillfälliga spåren som ska byggas bredvid. Senare byggs en permanent bro för Vragerupsvägen, över de nya nedsänkta spåren, som blir betydligt lägre och som smälter in bättre i miljön.